Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Deutz-Fahr tar omtag med ny Area Manager

Traktortillverkaren Deut-Fahr satsar nu både på en ny area manager genom SDF-koncernen, och på ett förstärkt återförsäljarnätverk i södra Sverige genom Söderberg och Haak. Uråsa Maskinaffär och Carl Nilsson AB får därigenom ett ökat ansvar för försäljning och service av Deutz-Fahr.

Läs mer
 
Dålig lönsamhet ger rekordlåg investeringsvilja

En osäker omvärldskonjunktur, extremväder och den gröna omställningen skapar rejäla utmaningar för landets lantbrukare som är pressade av svag lönsamhet. Investeringsviljan är på historiskt låga nivåer.

Läs mer
 
Kritik mot domen för skånsk solpark

Nätverket för solparker, uttrycker missnöje med domen som förbjuder nyanläggning av solceller på åkermark i Skåne.

Läs mer
 
Första slakt på gård genomförd

Måndag den 8 april utfördes den första slakten på gård i Södermanland. Det var i november 2023 som ”De Vilda AB” blev det första godkända företaget att utföra slakt på den gård som djuren kommer ifrån.

Läs mer
 
Klokt nödstopp för EU:s naturrestaureringslag

I elfte timmen föll lagen. Inför EU:s ministerråds sammanträde ströks beslut om naturrestaureringslagen (Nature Restoration Law) sedan det blivit tydligt att tillräcklig majoritet för lagen saknades i rådet. Vanligtvis släpper rådet med lätthet igenom EU-parlamentets beslutade lagar. Nödstoppet var klokt.

 

Läs mer
 
Distrikts­vete­rinär­erna ska ge veterinärstudenterna fältpraktik

SLU och Distrikts­vete­rinär­erna inleder ett nytt samarbete för att ge veterinärstudenterna möjlighet till fältpraktik.

 

Läs mer
 
Hästar dödade av varg utanför Norrtälje

Två minishetlandsponnyer dödades av varg i Ununge mellan Edsbro och Skebobruk, norr om Norrtälje i Stockholms län under onsdagen. ”Det är fruktansvärt, Sverige är för litet för att hålla vargarna”, säger hästuppfödaren Jenny Gunnarson som bara nyligen överlämnade hästarna till de nya ägarna.  

Läs mer
 
Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Läs mer
 
Framtidens matsystem får 13 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse kommer dela ut 13 miljoner kronor till innovativa projekt relaterade till livsmedel och bioenergi.

Läs mer
 
Agronod beviljas ytterligare 70 miljoner från Jordbruksverket

Pengarna ska hjälpa Agronod att bygga klart en nationell dataplattform för delning av lantbruksdata.

 

Läs mer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste