Många har valt att beställa gödsel tidigt

I december kommunicerade Lantmännen ut till sina kunder att de helst skulle beställa sin gödsel innan den 17 januari för att vara säker på att få den i tid till vårbruket.

Enligt Göran Larsson, chef för växtnäring och kalk på Lantmännen fått en positiv respons från kunderna efter att man från Lantmännens sida förklarat för kunderna varför det är bra att vara tidigt ute i år om man vill beställa gödsel. Foto: Camilla Calmsund

– När vi satte det datumet så kikade vi på hur mycket vi hade kvar att sälja, hur logistiken ser ut och framför allt hur tillgången på olika gödselfabriker runtom i Europa ser ut. Då gjorde vi den bedömningen att om vi ska kunna garantera leveranserna till vårbruket så ville vi gärna ha in beställningarna till den 17 januari, säger Göran Larsson, chef för växtnäring och kalk på Lantmännen.

Beskrev marknaden

Att man gick ut och talade om för kunderna hur situationen påverkar tillgången har enligt Göran fått en positiv respons.

– Vi har fått en ökad orderingång efter att vi gick ut med det här. Jag tror det var bra att vi gick ut och beskrev hur marknaden ser ut och att vi förklarade hur logistiken och tillgången påverkar läget. Det tänker man kanske inte alltid på som lantbrukare, att det kan dröja en till två månader att få sin gödsel från producent till Sverige. Det kan i sin tur medföra långa leveranstider till kund eftersom ingen sitter med stora lager.

Är det garanterat att man får sin gödsel om man beställt tidigt?

– All gödsel som kommer in till Sverige ska ju transporteras med båt ifrån en gödselfabrik någonstans i Europa eller Ryssland och sedan ska den packas i en terminal. Allt kan ju hända och det kan ju bli störningar i trafiken eller uppstå problem med både tillgång och båttransporter, så det här kan man ju aldrig vara hundra procent säker på ändå. Men att vi får in mycket ordar i god tid ökar ju chanserna att inte hamna i en svår situation längre fram i vår.

Vänta inte för länge

Men även om man inte beställt sin gödsel så är det ännu inte för sent. Men Göran säger att de som valt att avvakta med sin beställning inte ska vänta för länge. Särskilt inte med gödseln som man ska använda till de tidigaste givorna.

– Det kommer sannolikt bli osäkrare med leveranserna ju närmare våren vi kommer och som det ser ut nu så har vi aldrig haft så här höga priser på gödsel tidigare. Att man ska hinna vänta in en sänkning av priserna innan man beställer och sen hinna få gödseln i tid. Den chansen är nog ganska liten. Då är risken större att man blir utan gödsel.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera