Kverneland sprutar med flexibel arbetsbredd

Kverneland sin nya iXtrack T4 spruta med så kallad HC-ramp. Sprutrampen är utvecklad för grönsaksodlare och lantbrukare med höga krav på flexibel arbetsbredd. 

Kvernelands växtskyddspruta iXtrack T4 i kombination med den nya flexibla HC-rampen är byggd för grönsaksodlare och lantbrukare med svåra fält. Foto: Kverneland

HC-rampen är utvecklad för att klara av svåra fältformer med många hinder. Den finns med tre, fyra eller fem bomsegment som kan vikas både asymmetrisk och symmetrisk. Enligt Kverneland gör detta att den passar för extremt varierande förhållanden och speciella grödor såsom grönsaksodlingar. 

Integrerade sprutledningar

Sprutan finns i arbetsbredder från 18 till 30 meter och har konstruerats för att kunna integrera alla sprutledningar och munstycken i rampen. Man har valt en triangulär konstruktion till sprutramen för maximal styrka och lägre vikt i kombination med systemet, anti-gir. Anti-gir tar upp hastiga och plötsliga rörelser från rampen. Detta görs via hydraulcylindrar med tillhörande ackumulatorer för att öka rampens livslängd och undvika dubbelbesprutning när rampen får en hastig rörelse framåt eller bakåt.

Systemet anti-gir gör att hastiga vridningar, rekyler och inbromsningar kan reduceras bort genom hydraulcylindrar och dess ackumulatorer. Foto: Kverneland 

Högre hastigheter

iXtrack T4-sprutan i kombination med HC-rampen har enligt Kverneland en lägre tyngdpunkt än vanligt. Detta gör att sprutan kan jobba i högre hastigheter på fält och transporteras snabbare på väg. Under transport håller ett avfjädrat låssystem sprutans parallellogram på plats, och transportbredden uppgår till 2,5 meter.

Undviker sedimentering

Kverneland har även utvecklat ett cirkulationssystem med individuell elektrisk munstyckskontroll (iXflow-E), vilket innebär att sprutvätskan har fri cirkulation, även när sprutningen slagits av. Genom detta nyutvecklade system undviks sedimentering i sprutledningarna. Alla ledningar matas från olika håll och kan på det viset hålla ett konstant tryck till varje enskilt munstycke. Det gör att sprutan alltid kan starta igen på det förinställda trycket. Alla ventiler är CANbus/ISOBUS-kompatibla för varje enskilt munstycke eller för varje sektion.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera