Arla höjer mjölkpriset i mars

Från 1 mars höjs priset som arlabönderna får betalt betalt för sin mjölk med 11,1 öre både för konventionell och ekologisk mjölk.

Efter att ha lämnat priset oförändrat i februari, höjer nu Arla kilopriset med 11,1 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Foto: Ausrine Öhrström

Prishöjningen innebär att det så kallade a contopriset i mars blir 494,6 öre per kilo för konventionell mjölk och 561,6 öre per kilo för ekologisk, skriver Arla i ett pressmeddelande. 

– Mjölkböndernas marginaler är små och varje öre räknas, inte minst efter förra årets extremväder och rekordhöga ränteläge. Därför är det viktigt och bra att vi har möjlighet att höja mjölkpriset till våra ägare, så att de kan fortsätta driva sina gårdar och fylla hyllorna i mataffärerna med mjölk, yoghurt, ost och andra näringsrika mejeriprodukter, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, och fortsätter:

– All vinst Arla gör går tillbaka till våra ägare. Genom att köpa våra produkter värnar du inte bara svenska gårdar där korna mår bra. Du bidrar också till öppna landskap, biologisk mångfald, stärkt krisberedskap, en levande landsbygd, tusentals jobbtillfällen och ett av världens mest hållbara lantbruk.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling skriver Arla: 

  • De globala mjölvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa regioner. Mjölkvolymerna inom EU väntas öka mot bakgrund av de förväntade säsongsökningarna under våren.
  • Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.
  • Medan de europeiska råvarumarknaderna är stabila eller faller något har de globala råvarumarknaderna haft en uppgång under den senaste tiden.
  • Ekologiskt: I likhet med den konventionella marknaden fortsätter marknaden för ekologiska produkter att återhämta sig.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa delar av världen. Nedgången i EU och Storbritannien var större än väntat i november. Produktionen sjönk med 1,7 procent jämfört med samma månad förra året. I USA ökade invägningen i december med 0,6 procent, och på Nya Zeeland med 2,6 procent jämfört med i fjol.

Ost: Marknaden för hårdost är stabil.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver går åt olika håll i olika delar av världen. På Nya Zeeland pekar trenden uppåt för både helmjölks- och skummjölkspulver, i takt med att volymerna minskar säsongsmässigt och El Niño börjar påverka betesmarkerna. I Europa har priserna däremot gått ner lite på senare tid, eftersom högsäsongen snart börjar.

Smör: Smörpriserna fortsätter att vara volatila. Ett mycket starkt resultat vid det senaste handelstillfället på Global Dairy Trade, GDT, gav Oceanien förstaplatsen med det dyraste smöret i världen.

Käla: Arla

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste