Finsk koncern står väl rustad för framtiden

Efter ett starkt 2020 står Fazer-koncernen väl rustade inför fortsatt utveckling under 2021. Försäljningen av Fazer Food Services har stärkt företagets kassa och möjliggör nya satsningar.

 

Smaksatt, vispbara dessertsåser baserade på havre är en del av Fazers portfölj med vegetabiliska produkter. En portfölj som företaget tänker fortsätta att utveckla, nu med en stärkt kassa efter försäljningen av Fazer Food Services.Foto: Fazer

Under 2020 hade Fazer-koncernen en omsättning på 1101,2 miljoner euro (1097 miljoner 2019) och gjorde ett rörelseresultat på 51,9 miljoner euro (49,1 miljoner), i siffrorna ingår endast kvarvarnande verksamheter i koncernen. Fazer Food Services som såldes sista januari förra året ingår därmed inte i jämförelsen.

Tack vare vinsten från försäljningen av Fazer Food Services blev resultatet för 2020 en vinst på 440,4 miljoner euro (74,4 miljoner). Försäljningen innebär att koncernen har en negativ skuldsättningsgrad och en soliditet på 70,7 procent.

Investerar i anläggningar

Fazer uppger i sin årsredovisning att de har ambitionen att bli en av de ledande aktörerna inom växtbaserat i Nordeuropa genom att identifiera nya kategorier och utöka befintliga kategorier.

Under 2020 fortsatte bygget av Fazers xylitol­fabrik som tillverkar xylitol av havreskal, en biprodukt från havrekvarnsprocessen.Fabriken kommer att invigas 2021.

Fazer uppger att man för att tillgodose den ökande efterfrågan på havre fördubblar havrekvarnskapaciteten i Lahtis i Finland och Lidköping i Sverige under 2021.

- Havre kommer fortsättningsvis att vara kärnan i Fazer Lifestyle Foods verksamhet och en viktig råvara, särskilt inom bageriverksamheten, skriver Fazer i årsrapporten. Och lägger till att användningen av havre inom olika kategorier kommer att vidareutvecklas.

Investerar i koldioxid-protein

Fazer uppger att man kommer att ha ett fortsatt starkt fokus på kategorierna non-dairy, växtbaserade måltider och frukost. Ett exempel på det är koncernens investering i Solar Foods. Solar Foods är ett finskt foodtech startupföretag som har utvecklat en ny proteinråvara, Solein. Grunden i Solein är att utvinna koldioxid ur luften med hjälp av elektricitet i en bioreaktor.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste