Potatis ska skänka glädje

Under torsdagen plockades året första frilandsodlade färskpotatis på Bjärehalvön. Den klassiska budgivningen utgår även i år. Istället går potatisen till äldre.

Årets första frilandsodlade färskpotatis är uppe ur jorden. I kväll bjuds de till boenden på ett par äldreboenden i landet. Foto: Anna Reljanovic 

– Vi paketerar och skickar de gyllene primörerna från Bjäre direkt till tre svenska äldreboenden för att skänka glädje och lite guldkant. En varm och kärleksfull kram som tack för att de hållit ut och håller i, säger AnnaKarin Hamilton på Svensk Potatis, i ett pressmeddelande.

Potatisen kommer att skänkas till Vård- och omsorgsboendena Fullriggaren i Helsingborg, Ekparken i Göteborg och Älvsjögården i Stockholm.

Förutom dessa kommer även äldreboenden i Båstads kommun att få en specialleverans av nyplockade primörer.

Extra mycket jobb

Potatisodlarna Anders, Carl och Linnea Ebbesson, Stefan Olsson och Arnold Ebbesson är några av de odlare som står bakom årets första skörd. En skörd som enligt dem krävt lite extra mycket jobb i år.

Några av årets potatisodlare. Foto: Anna Reljanovic

När potatisen sattes den 1 mars var det blött och två plusgrader i jorden. Nu efter 60 dagar har det endast varit fem dagar med tvåsiffrig temperatur i området. Men odlarna har jobbat med fiberväv och den aktuella potatissorten Swift tål ganska kall jord, så det har klarat sig bra.

– Det känns fint att få leverera färskpotatisen till våra äldre, säger odlarna avslutningsvis.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste