Horsch visar autonom såmaskinslösning

Den tyska tillverkaren av lantbruksteknik jobbar intensivt med utvecklingen av autonoma lantbruksmaskiner. På sin Twitter har Philipp Horsch, en av företagets huvudmän, publicerat filmer på autonom sådd med redskapsbäraren Robo.

Här är Robo, en av de totalt tre autonoma lantbruksmaskiner som Horsch panerar att lansera i år. Redskapsbäraren sår majs med en av Horschs majssåmaskiner och arbetet övervakas av en person utifrån regelverket för autonoma fordon. Foto: Skärmavbild från Twitter

Redan under vintern då Horsch höll en vecka med seminarier kring framtidens lantbruk pratade man om en autonom robot för sådd, och nu har man färdigställt och sått de första hektaren majs med maskinen som går under namnet Robo.

Det är Philipp Horsch, bror till företagets grundare Michael Horsch, som publicerat filmer på sin Twitter där han visar redskapsbäraren Robo i arbete med en av företagets majssåmaskiner. Filmerna visar också ett intressant koncept där en lastbil med korntank och elevator för påfyllning av såmaskinen transporterar hela ekipaget ut till fältet.

Enligt Philipp är regelverket för autonoma fordon i dag för strängt för att maskinen ska kunna köra helt själv, utan en person måste vara med och övervaka arbetet från ett par hundra meters avstånd. I övrigt kör Robo helt själv med såmaskinen och vänder själv på vändtegen. Philipp uppger på sin Twitter att ytterligare två autonoma lösningar kommer lanseras under året, så att man kan presentera totalt tre autonoma maskiner under 2021.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste