”Med ett driv utöver det vanliga”

Utmärkelsen Årets Fårföretagare 2021 har tilldelats två mångsysslare från Laholm, som bland annat prisas för sitt sätt att ta sig an utmaningar och lösa problem. Priset delades ut på Fåravelförbundets årsstämma den 8 maj.

Svenska Fåravelsförbundet har utsett Charlotte Jansson och Carl-Oscar ”Calle” Allared till Årets Fårföretagare 2021. Foto: Jimmy Lundgren

Charlotte Jansson och Carl-Oscar ”Calle” Allared driver sedan 2018 gården Pråmhuset i Laholm. Verksamheten har flera ben, med lammproduktion, fårklippning, ullprodukter och ullstation. De driver bland annat företaget CC Wool som tillverkar nålfiltsprodukter av 100 procent svensk ull till framförallt hund och häst. Målet med företaget var att hitta ett användningsområde för ullen från framförallt köttrasfår, som annars ofta slängs.

År 2019 startade de även Västkustens Ullinsamling som förmedlar svensk ull från fårgårdar till företag med tillverkning av produkter av ull, och under 2020 förmedlade de runt 35 ton ull.

Det är Calle som står för fårklippningen, och han klipper cirka 16–17 000 får om året. År 2016 tog han hem SM-guld i fårklippning. Charlotte, som har ett brinnande hästintresse, jobbar även som foderrådgivare till häst.

På Pråmgården har de även 180 tackor, som lammar dels i mars och dels utomhus i maj. Lammproduktionen är i huvudsak betesbaserad med bra lammtillväxt och god kvalitet.

Jordbruksaktuellt har tidigare skrivit om företaget CC Wool, läs reportaget "Ullen från köttraser får nytt liv" här.

Juryns motivering

Man behöver inte driva fyra parallella företag för att bli Årets Fårförtetagare, men Calle och Charlotta imponerar när de tar sig an utmaningar och löser problem i stället för att vänta på att någon annan ska göra det.

Calles och Charlottas verksamhet står på inte mindre än fyra fårben; lammproduktion, fårklippning, ullprodukter och ullstation (plus en hästsvans, inte att förglömma). Att fårföretag står på flera ben är vanligt, och här ser vi några av de många olika möjligheter som fåren erbjuder förverkligade.

Genom att starta och driva ullstationen Västkustens ullinsamling har Calle och Charlotte rent konkret bidragit till att ett antal lokala företag kan erbjuda strumpor, madrasser, filtar och kläder av svensk ull, och de visar hur en av den svenska ullens större logistiska utmaningar kan lösas.

Titeln Årets Fårföretagare 2021 går till dessa unga fårbönder med ett driv utöver det vanliga och med idéer som vi hoppas ska inspirera flera. Fortsätt så och lycka till på vägen!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste