Ny lärobok om fältmaskiner

Lars Neuman och Lennart Sörkvist får Jordbrukstekniska Föreningens utmärkelse Silverbillen 2021 för deras nya lärobok om fältmaskiner för naturbruksgymnasierna.

Den nya fältmaskinsläroboken tar upp både precisionsodling, ensilering och spannmålstorkningens grunder. Foto: Erik Brink
Den nya läroboken om fältmaskiner är skriven för naturbruksgymnasierna. Foto: L&L Förlag

Jordbrukstekniska Föreningen (JTF) anser att det är viktigt att naturbruksskolorna har tillgång till kommersiellt oberoende och faktamässigt kontrollerade läromedel om jordbruksteknik. Därför har föreningen valt att ge utmärkelsen Silverbillen till Lars Neuman och Lennart Sörkvist som ligger bakom den nya boken Fältmaskiner i lantbruket – från bearbetning till skörd, som är riktad mot naturbruksgymnasierna. Det skriver Jordbrukstekniska Föreningen i ett pressmeddelande.

Belönar god teknik

Utmärkelsen Silverbillen är ett stipendium som JTF delar ut för att belöna insatser gällande teknikutvecklingen inom svenskt jordbruk. Utmärkelsen består enligt JTF av ”en summa pengar” och en klassisk plogspets som ska symbolisera ”den omvälvande betydelsen god teknik har för att driva en lönsam livsmedelsproduktion”. Lennart Sörkvist har en bakgrund som naturbrukslärare medan Lars Neuman har en bakgrund som jordbruksrådgivare inom energi och teknik.

Ett utdrag från kapitel 5 i boken som handlar om såbäddsberedning. Foto: L&L Förlag

Om den nya boken

Den nuvarande fältmaskinsboken gavs ut redan i slutet av 1990-talet och är som föreningen skriver ”betydligt äldre än sina läsare”. Sedan den tidigare boken gavs ut har nya metoder för bearbetning och sådd kommit och skördeteknikerna har utvecklats. Framförallt har tekniken för precisionsodling både förenklats och förbättrats, ett område som den nya boken beskriver utförligt. I den nya boken får man även följa grödorna genom konserveringen men också läsa om ensilering, samt höberedningens och spannmålstorkningens grunder.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste