Ökat intresse för växtförädling

Enligt SLU Grogrund, som är SLU:s centrum för växtförädling av livsmedelgrödor, har intresset för valbara kurser inom växtförädling ökat bland SLU:s programstudenter. Något som SLU Grogrund menar är positivt för framtidens livsmedelsproduktion.

 

Fler studenter väljer enligt SLU Grogrund att läsa kurser om växtförädling. Foto: Carolina Wahlberg


– Det är roligt att se att studenterna blivit mer intresserade av växtförädling, intresset för sådana kurser har inte varit så här högt på väldigt länge. Vi ser också exempel på att studenter får jobb inom växtförädling på svenska företag, säger Salla Marttila, utbildningskoordinator för SLU Grogrund, i ett pressmeddelande.

Examensarbeten

De två hortonomstudenterna Axel Belsing och Jenny Östberg gjorde båda sina examensarbeten inom ramen för SLU Grogrunds projekt, efter att deras intresse för växtförädling väckts under utbildningens gång. Axel gjorde sitt examensarbete inom ramen för projektet Klimatstabilt vete, där han bland annat tittade på proteinmängd av proteiner som är viktiga för brödtillverkning, från trettio olika vårvetesorter levererade från Lantmännen från skördarna 2017 och 2018.

– Jag ville göra ett examensarbete med fokus på klimatförändringarna. Vi behöver bra framtida grödor som fungerar i ett mer varierande klimat. SLU Grogrunds projekt om klimatstabilt vete passade mig perfekt. Det var kul och lärorikt att jobba med praktisk forskning men också frustrerande ibland när experiment inte fungerade som förväntat när vi testade ny teknik.

Jennys arbete var inom projektet Framtidens Åkerböna. 

– Det var jättekul och lärorikt att få vara med i ett projekt som handlar om baljväxter, som jag är övertygad om är en viktig del av framtidens mat. Jag fick möjligheten att göra mycket praktiska moment i labb, vilket jag hade önskat. Mitt arbete handlade om att hitta genetiska markörer för ett determinant växtsätt hos åkerbönan, där växten utvecklar en avslutande blomställning istället för att producera blad och blommor kontinuerligt, berättar hon. 

Viktigt för framtiden

Professor Eva Johansson som SLU Grogrunds programchef ser positivt på det ökade intresset från studenterna och menar att det är av vikt för framtidens livsmedelsförsörjning. 

– Sverige behöver fler unga människor som specialiserar sig inom växtförädling. Frågan om hur vi ska kunna äta mer hållbart i framtiden engagerar och växtförädling är en viktig pusselbit som verkligen kan göra skillnad på vägen mot att nå målet. Kompetensuppbyggnad inom växtförädling i Sverige är ett av de viktigaste strategiska målen för SLU Grogrund.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste