Nyttodjurparker i skånska äppelodlingar

SLU, Kiviks Musteri, Fritidsodlarnas Riksorganisation och forskare från Lunds universitet ska i ett nytt projekt undersöka hur den biologiska mångfalden kan öka. Detta genom att anlägga nyttodjurparker i Kivik.

Jan Flemming Jensen är odlingschef på Kiviks Musteri och initiativtagare till projektet om nyttodjurparker i odlingarna. Foto: Kiviks Musteri

I projektet kommer man att anlägga fyra stycken nyttodjurparker i äppelodlingarna i Kivik. Planen är att skapa gynnsamma miljöer för att kunna följa nyttodjuren och se var de föredrar att bo, vad de äter, vilka arter som ökar och hur alla samverkar.

Mat och natur

Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen och SLU:s Lotta Fabricius Kristiansen är initiativtagare till projektet.

– Vi vill lyfta goda exempel och skapa fler nyttiga åtgärder inom trädgårdsodlingen som ökar den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. Målet är att visa hur vi kan förena matproduktion med naturbevarande, berättar Lotta Fabricius Kristiansen, som även är projektledare till projektet.

Öka medvetenheten

Jan Flemming Jensen menar att en av anledningarna till projektet är att de vill öka medvetenheten kring vikten av en biologisk mångfald bland dem som besöker Kiviks Musteri, samt att det generellt behövs mer kunskap inom området.

– Det behövs mer forskning och kunskap om nyttodjurens behov, men även om skadedjuren som ju i vissa fall är mat åt nyttodjuren, säger han.

Kiviks Musteri har redan tidigare gjort insatser i sina odlingar för att öka biodiversiteten. Bland annat genom att låda varannan rad vara oklippt, lämna kvar fällda träd och rishögar och att odlingar i träda sås med olika växtarter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Certifiera inte bort din kreativitet!

Krönika: Just nu är det växtväder. Så väl ute som i växthus. Det kan aldrig vara en dålig sak. När jag går runt och plockar min gurka eller packar tomater i 250 gram askar, så har jag funderat lite. Mina tankar har kretsat kring certifiering. Tredjepartscertifiering, ISO, KRAV, ArlaGården, Sigill, FSC... Kärt barn har många namn. Allt ska certifieras numera. Jag förstår grundtanken och kan sympatisera med den. I princip: Tala om vad du gör, fäst det på ett papper, utbilda alla berörda att göra så i fortsättningen, kontrollera sedan att allt har blivit gjort så som sagt. Certifiering i ett nötskal. Kunden får en tjänst eller vara som är standardiserad efter satta regler och ska vara lika inom hela det certifierade området.

 

Kommentera

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera