”Det är en fantastisk tjusning att hålla med hela bredden”

Mångfald och kretsloppstänk kännetecknar jordbruket på Solmarka Gård i Småland. Här har Ruth och Botulf drivit verksamheten utifrån biodynamiska principer sedan 1997 med såväl grönsaksodling, mejeri och ägg­produktion.

 

– Vi har inte så uttalade visioner att bli så mycket större, för det finns en så stor utvecklingsmöjlighet här på platsen inom våra ramar. Och självklart är det ekonomiska viktigt för att vi ska existera men utveckling för oss handlar främst om att vi drömmer om att se våra produkter fullt ut förädlade, och att all utveckling hänger ihop med våra grundtankar, säger Botulf Bernhard som tillsammans med Ruth Doppstadt driver Solmarka gård. Foto: Towe Johnson


Året var 1986 när Ruth Doppstadt och Botulf Bernhard träffades på Solmarka gård i Småland. Botulf hänvisad dit av sina lärare för miljöombyte från Stockholm som sextonåring och Ruth som var uppväxt på en konventionell mjölkgård i Tyskland sökandes efter nya erfarenheter i Sverige.

– Efter två månaders praktik här så blev det en total vändning för mig som kom från en ganska kaotisk uppväxt i stan och jag tyckte det var underbart här. Och sedan träffades vi och har hängt ihop sedan dess, berättar Botulf.

Vid den tidpunkten hade gården i Vassmolösa drivits biodynamiskt sedan 1976 som ett föreningsjordbruk med Arbystiftelsen som ägare.

Här blev de båda sedan kvar och cirka tio år senare tog de över driften som ett gårdsarrende. I dag driver de ett mångfacetterat jordbruk med mjölkkor, värphöns, grönsaksodling och åkerbruk på totalt 123 hektar. Med ambitionerna om att producera mat av hög kvalitet och med kretsloppet i fokus praktiserar de biodynamiska principer samt bedriver regenerativt bete.

En av de största förändringarna som skett under deras tid förklarar Botulf är utökandet av grönsaks­odlingen, men även försäljningskanalerna.

– Tidigare såldes runt 90 procent av det som odlades här till Biodynamiska produkter i Järna men i dag säljer vi cirka fem procent dit. Istället har vi en ganska omfattande kundgrupp som vi sommartid levererar direkt till fyra dagar i veckan med vår egen kylbil. Och då är det både grönsaker, ägg och mjölkprodukter men även kött från mjölkkorna.

Kunderna består utav både butiker, restauranger och privatpersoner. Men en stor del säljs också direkt från gårdsbutiken. Och målet är att allt från gården ska förädlas och säljas i gårdens namn.

– Det är framtidsvisionen. Jag känner en stor inspiration i att ta hem kontrollen över våra livsmedel till gårdarna istället för att allt ska köras till stora livsmedelsföretag. Och därmed ge möjlighet till mer liv på gården och på landsbygden, berättar Botulf.
 

Korna på Solmarka går med sina kalvar som får dia fritt vid mjölkningen upp till 16 veckor. Och hornen har de också kvar berättar Botulf. 
– Det är för oss självklart. Hornen är både ett viktigt sinnesorgan men också instrument för kon att kunna navigera efter. Därför är det också extra gott om plats härinne. 

I egen regi

När Jordbruksaktuellt är på besök är det full aktivitet på gårdsplanen, dels packas det rotfrukter för leverans och i lokalerna bredvid byggs det för fullt. Här ska den gamla ladugården bli ny gårdsbutik med tillhörande tillredningskök för framtida förädlingsplaner, men även ett nytt mejeri.

Av gårdens besättning på ett 40-tal mjölkkor säljs i dag dryckesmjölk och förädlade mejeriprodukter såsom olika sorters ostar, yoghurt och crèmefraiche från det egna mejeriet, Solmarka gårdsmejeri som drivs av Frank Mikosch. Botulf berättar att det är precis ett år sedan som Arla hämtade mjölk för sista gången på gården, därefter har det varit ett jobb att etablera mjölkprodukterna hos olika återförsäljare.

–  Så nu finns det ingen återvändo för oss. Så vi säljer helt enkelt den mjölk och de produkter vi kan nu och så får vi avvakta tills vi kommer upp i nivå och med bättre lokaler. På sikt så är vi helt övertygade att det kommer gå bra.

Det rör sig om cirka 400–600 liter mjölk om dagen från kor av raserna SRB, Swiss Brown och Grauvieh. Raser de valt dels för en bra ostkvalitet men också med köttet i åtanke samt att de ska klara sig bra på bara grovfoder och bete.

– Det är ju inte en högproducerande besättning, men de är effektiva i förhållande till den foderstat de får och det är så vi väljer att se på produktionen.

Och det är också korna som spelar huvudrollen på gården.

– Korna är förutsättningen för odlingarna här och grunden till att vi kan producera bra mat, säger Botulf som berättar att förutom en koncentratblandning till hönsen som blandas upp med egen spannmål så odlar de allt foder på gården.

–  Vi försöker ha ett så slutet kretslopp som det bara går och en balans i allt. Vi ska bara ha så många djur som gården kan förse med foder. Det är vår grundtanke.

Ladugården med lösdrift är det senaste nybygget på gården och byggdes under 2019. Ett projekt som finansierade delvis med hjälp av crowdfunding.

Bredden är styrkan

Bredvid de två mobila hönsstallen som huserar värphönsen ligger också de två växthusen på gården. Här dras plantorna upp under våren och totalt är det ett 50-tal grönsakskulturer som odlas. En hel del mindre specialmaskiner för plantering och ogräsrensning har införskaffats under åren, men det innebär också mycket handarbete, menar Botulf.

– Så man blir inte supereffektiv på några grejer utifrån marknadstänket. Men det är en fantastisk tjusning att hålla med hela bredden och det gör också mycket av framgången sedan i försäljningen mot restaurang och butik.

Och det är just bredden som är styrkan, menar han. Ett tydligt exempel är när de för tio år sedan började med höns mer på allvar och den planerade försäljningskanalen ändrades plötsligt.

– Då packade jag bilen med ägg och körde runt och knackade dörr för att sälja in äggen. Det gav sedan flera nya kunder som i sin tur började köpa grönsaker. Så de olika produkterna hjälper varandra.

I dag när de får förfrågningar från nya kunder som till exempel vill köpa ägg så är det också det som är strategin.

– Vi brukar förklara att för oss handlar det om en helhetssyn, så vi vill att man är intresserad av oss som gård och för att få till transporter på ett vettigt sätt så är det viktigt att man också är intresserad av grönsaker eller mejeri.

Att många grenar också gör det mindre sårbart har gjort sig extra märkbart detta år när det på kött­sidan varit mindre försäljning till restaurang samt då mejeriprodukterna nu ska sälja sig själva. För samtidigt har gårdens nyaste satsning på eget mjöl varit extra lyckad och blivit ytterligare en dörröppnare som stöttar upp transportekonomin när grönsaksutbudet är lägre.

– Vi fick direkt en jätteframgång med mjöl så nästa år kommer vi nog att behålla hela den stora dinkelskörden på kanske 35 ton helt här hemma. Så det är ett fantastiskt uppsving, det ger en framtidstro, säger Botulf i ett skratt men tillägger snabbt att just framtidstro har de gott om ändå.

Och visst kan det också finnas svårigheter att hålla fokus på mycket och när alla årstider innebär högsäsong konstaterar han, men de är också många som är delaktiga på gården.

– Ruth och jag är alltid ytterst ansvariga. Men engagemanget delar vi med våra anställda året runt. Många av dem är väldigt drivande i tänket och utvecklingen på platsen. Vi skulle aldrig kunna göra allt det här själva.
 

Allt på gården odlas enligt biodynamiska principer och Demeters riktlinjer. Här är selleriplantor på tillväxt innan de ska ut på friland.

En utbildningsgård

En av de saker som gården kommit att identifiera sig med är det internationella utbytet. Genom att Ruth och Botulf varje år tar emot ett 50-tal skolelever, studenter och praktikanter som lär sig om biodynamisk odling görs här också en stor pedagogisk insats.

– För många är det första gången på en gård så de här unga eleverna bärs med i gruppen. Och vi ser till att de får omväxlande, men också reella uppgifter. För det är viktigt att de känner att de är en del av gården när de är här.

Det har under åren blivit välorganiserat och eleverna bor i ett eget hus med självhushåll på gården. I dag har de avtal med waldorfskolor i både Tyskland, Danmark och Sverige. Men universitetsstudenter och praktikanter kommer från hela världen.

– Så det som är så fantastiskt är att världen kommer hit. Vi kommer aldrig bort på sommaren men vi får träffa världen ändå!

Ambitionen förklarar han ligger i att lära ut men också att det ger mycket tillbaks.

– Man lär sig så mycket, och det ger oss otroligt mycket energi. Och att känna att man kan vara en del av något stort, att så många unga människor kan komma till den här gården och få viktiga erfarenheter. För det hör vi sedan när de kommer tillbaka tio år senare att det verkligen varit viktigt, säger Botulf som själv kan relatera till det.

 

Solmarka gård

Plats: Vassmolösa, Småland

Drivs av: Ruth Doppstadt och Botulf Bernhard sedan 1997

Ägs av: Arbystiftelsen

Verksamhet: Biodynamiskt jordbruk med försäljning av grönsaker, ägg, mejeriprodukter, nötkött och mjöl. Driver gårdsmejeri, sommarcafé och gårdsbutik samt är en utbildningsgård.

Areal: Brukar 20 hektar naturbete och 123 hektar åkermark, varav 60 hektar vall, 40 hektar spannmål, tio hektar grönsaker och tio hektar potatis

Djur: 40 mjölkkor med rekrytering av raserna SRB, Swiss Brown och Grauvieh, 3 000 värphöns av rasen Bovans och sex gotlandstackor med lamm.

Grödor: 50-tal olika grönsaker, potatis och vall. Samt havre, korn och ärtor till hönsfoder och kulturspannmål av sorterna dinkel, vit emmer, ölandsvete, dalavete och jacobyvete till brödsäd.

Anställda: Tio heltidsmedarbetare samt praktikanter under säsong.

På gång: Bygger nytt mejeri och ny gårdsbutik på gården.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 19 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Certifiera inte bort din kreativitet!

Krönika: Just nu är det växtväder. Så väl ute som i växthus. Det kan aldrig vara en dålig sak. När jag går runt och plockar min gurka eller packar tomater i 250 gram askar, så har jag funderat lite. Mina tankar har kretsat kring certifiering. Tredjepartscertifiering, ISO, KRAV, ArlaGården, Sigill, FSC... Kärt barn har många namn. Allt ska certifieras numera. Jag förstår grundtanken och kan sympatisera med den. I princip: Tala om vad du gör, fäst det på ett papper, utbilda alla berörda att göra så i fortsättningen, kontrollera sedan att allt har blivit gjort så som sagt. Certifiering i ett nötskal. Kunden får en tjänst eller vara som är standardiserad efter satta regler och ska vara lika inom hela det certifierade området.

 

Kommentera

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera