Majoritet mot Stefan Löfven

Stefan Löfven och regeringen fälls under misstroendeomröstningen i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Anders Löwdin

Nu finns det två alternativ för vilken utveckling resultatet från misstroendeomröstningen kommer att få. Antingen kommer Stefan Löfven att avgå och då väntar talrundor med talmannen för att få fram ett nytt regeringsunderlag, eller så utlyser statsministern nyval vilket kommer leda till att en valrörelse drar igång, med val om senast tre månader. Statsminister Stefan Lövfen har nu en vecka på sig att fatta beslut och meddelade under sitt presstal att han kommer sätta sig ner och samtala med övriga partier i januariavtalet.

– Oavsett  så kommer jag och mitt parti att stå till förfogande att tillsammans med andra axla ansvaret för att leda landet. Mitt främsta fokus har alltid varit, är och kommer att vara det som är bäst för Sverige, sade han under pressträffen. 

Inför omröstningen

Många politiker tog plats i talarstolen under överläggningen inför misstroendeomröstningen.

– Vänsterpartiet är det parti som fått kompromissa mest under den här mandatperioden. Vi har valt att släppa fram Stefan Löfven och regeringen, men sade redan då att marknadshyror inte kan genomföras. Då förlorar regeringen vårt förtroende, sade Nooshi Dagostar från Vänsterpartiet som kallat till misstroendeomröstningen. 

Johan Pehrson (L) och Annie Lööf (C) stod båda bakom Stefan Löfven och januariavtalet. 

– Vi från Centern har ansträngt oss för att hitta konstruktiva lösningar. Sverige är i ett stort behov av att öka bostadsbygget och att få fram mer hyresrätter, sade Annie Lööf. Hon ansåg att fler partier borde prioritera att hitta lösningar för människors vardag före politiskt spel.

– De andra partierna är bara eniga om en sak. Att säga nej tilll Stefan Löfven, sade Annika Hirvonen gruppledare för Miljöpartiet om de partier som var villiga att fälla statsministern. 

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna yrkade alla på att fälla mot Stefan Löfven och regeringen. 

– Nu har vi en regeringskris. Ansvaret för det faller till fullo på Stefans Löfven och hans samarbetspartier som slöt ett avtal med varandra som de visste att de inte kunde hålla, sade Ebba Busch Thor (KD).

– Istället för handlingskraft har vi fått handlingsförlamning, sade Ulf Kristersson (M) om dagens regeringsbildning och januariavtalet.

– En regering som aldrig borde ha tillträtt, ansåg Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen.

 

Detta har hänt tidigare: 

Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna är de partier som ställt sig bakom ett misstroendevotum. Det finns därmed en majoritet för att fälla regeringen.

Under söndagen höll Stefan Löfven (S) tillsammans med Annie Lööf (C) en pressträff. Där föreslog de att där att hyresmarknadens parter ska få mandat att förhandla och att utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”, ska ligga till grund för förhandlingarna. Detta är ett förslag som Vänsterpartiet ratar och de hotar med att fälla regeringen om inte punkt 44 stryks ur januariavtalet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Certifiera inte bort din kreativitet!

Krönika: Just nu är det växtväder. Så väl ute som i växthus. Det kan aldrig vara en dålig sak. När jag går runt och plockar min gurka eller packar tomater i 250 gram askar, så har jag funderat lite. Mina tankar har kretsat kring certifiering. Tredjepartscertifiering, ISO, KRAV, ArlaGården, Sigill, FSC... Kärt barn har många namn. Allt ska certifieras numera. Jag förstår grundtanken och kan sympatisera med den. I princip: Tala om vad du gör, fäst det på ett papper, utbilda alla berörda att göra så i fortsättningen, kontrollera sedan att allt har blivit gjort så som sagt. Certifiering i ett nötskal. Kunden får en tjänst eller vara som är standardiserad efter satta regler och ska vara lika inom hela det certifierade området.

 

Kommentera

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera