Nordisk hub öppnar upp på Österlen

Med en investering på 140 miljoner står den nya anläggningen för växtbaserade produkter nu klar på Österlen. Det är livsmedelsföretaget Danone som nu rott satsningen om en nordisk hub i Lunnarp i land.  

Den nya fabriken ommer att leda till större volymer av Danones Alpro och Proviva-produkter med produktionsstart i sommar. På sikt är också målet att det ska bli en nordisk hub för växtbaserade produkter i Sverige. Foto: Danone

I slutet av förra året meddelade det multinationella livsmedelsföretaget Danone att fabriken i Lunnarp på skånska Österlen skulle byggas ut med målet om att skapa en hub för växtbaserade produkter i Sverige. Nu är ombyggnationen klar och fabriken har öppnat dörrarna. Målet med satsningen är enligt företaget ett första steg i en längre satsning som ska bidra till en mer lokal produktion av växtbaserade produkter.

Den 16 juni klippte Anette Thoresson (c), ordförande i kommunfullmäktige i Tomelilla kommun bandet för öppningen av den nya fabriken tillsammans med fabrikschefen Levente Kiss. Foto: Danone

– Vi ser fram emot att förstärka vår roll som hub för innovation för växtbaserade produkter för Danone i Norden, och den ökade kapacitet vi får genom ombyggnaden. Jag är också särskilt glad över att vi valde att investera ytterligare för att installera solpaneler för att fortsatt verka för hållbar produktion i vår anläggning, säger Levente, fabrikschef i Lunnarp, i en kommentar.

Danone som funnits i Sverige sedan 1999 har haft sin produktionsanläggning i Lunnarp sedan 2010. Fabriken drivs av grön el och kommer i och med ombygget delvis drivas av solceller från och med juni. Den nya ombyggnationen innebär också att 16 nya medarbetare har anställts.

Enligt Anette Thoresson (c), ordförande i kommunfullmäktige i Tomelilla kommun är det en positiv satsning för området.

– Det finns stor potential för ökad tillväxt och innovation inom livsmedelssektorn i Skåne och vi hoppas kunna stödja Danone i deras resa in i framtiden, säger Anette.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Certifiera inte bort din kreativitet!

Krönika: Just nu är det växtväder. Så väl ute som i växthus. Det kan aldrig vara en dålig sak. När jag går runt och plockar min gurka eller packar tomater i 250 gram askar, så har jag funderat lite. Mina tankar har kretsat kring certifiering. Tredjepartscertifiering, ISO, KRAV, ArlaGården, Sigill, FSC... Kärt barn har många namn. Allt ska certifieras numera. Jag förstår grundtanken och kan sympatisera med den. I princip: Tala om vad du gör, fäst det på ett papper, utbilda alla berörda att göra så i fortsättningen, kontrollera sedan att allt har blivit gjort så som sagt. Certifiering i ett nötskal. Kunden får en tjänst eller vara som är standardiserad efter satta regler och ska vara lika inom hela det certifierade området.

 

Kommentera

Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

Kommentera