Antalet får på Island blir färre

Antalet får minskar kraftigt på Island och brytpunkten då antalet människor för första gången kommer vara fler än fåren närmar sig.

Nedgången av antalet får på Island påverkar naturens balans. Genrebild. Foto: Mostphotos

De senaste 40 åren har antalet får halverats på Island, från nästan 828 000 får år 1980 till drygt 401 000 förra året. Att brytpunkten närmar sig där antalet människor som bor på Island, i dag runt 360 000, kommer vara fler än antalet får är historiskt. Det visar siffror från isländska statistikmyndigheten, rapporterar Ekot Sveriges Radio.

Jóhannes Sveinbjörnsson, docent på Islands lantbruksuniversitet samt fårbonde, har tillsammans med sin fru en gård med 500 tackor.

– Det är en del av vår inkomst och det är en ganska stor del av vår livsstil, säger han i en intervju till Ekot.

På grund av minskad export, en osäker inhemsk marknad och sänkta priser är det svårt att klara sig på enbart fårproduktion vilket gör att många precis som Jóhannes också har ett jobb vid sidan av, skriver radion.

Den kraftiga minskningen av antalet får riskerar ge en obalans i naturen. Med minskad obetad mark trivs många djur sämre och risken för bränder ökar, menar Jóhannes.

– Det blir svårare för många fåglar och smådjur att trivas i landskapet. Det är den balansen som vi alltid söker efter, som nu kommer att gå åt fel håll.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste