Koloradoskalbagge påträffad i södra Finland

Nu har koloradoskalbaggen också upptäckts i ett potatisfält i södra Finland. Det är den första förekomsten av skadegöraren i landet sedan 2016. Nyligen upptäcktes den även i Skåne.

Förekomsten av koloradoskalbaggens larver är den första sedan sommaren 2016 i Finland. I. Sverige var de senaste större angreppen 1972 och 1983. Foto: Mostphotos

Tidigare i veckan rapporterade Jordbruksaktuellt om upptäckten av koloradoskalbagge i skånska potatisfält och Jordbruksverkets uppmaning till potatisodlare att hålla utkik i sina odlingar. Nu har även skadegörarens larver påträffats i Finland, rapporterar Finska Livsmedelsverket. Det är den första förekomsten sedan sommaren 2016 i Finland.

Koloradoskalbaggen som vanligtvis förekommer i Centraleuropa, Baltikum och Ryssland har troligen kommit med vindar från söder och öster.

Det är i finska Tulois i Tavastehus som larverna har upptäckts i ett potatisfält. Misstanken bekräftades kort därefter och bekämpningen inleddes. Det finska Livsmedelsverket som också ansvarar för inspektioner och bekämpning, uppmanar nu potatisodlare och personer med odlingslotter att kontrollera sina potatisplantor.

 – Ju tidigare fyndigheten konstateras, desto lättare blir det att bekämpa den. Om skalbaggen kan etablera sig i vårt område är det svårt att göra sig av med den. Bekämpning på egen hand ska man dock inte inleda, eftersom den försvårar framgångsrika bekämpningsåtgärder, säger överinspektör Atro Virtanen från enheten för växthälsa vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste