Du ska va president...eller i alla fall kung!

Krönika: Livet är fullt av deadlines. Vid den här tiden på året kan det vara på grund av att semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du är företagare eller anställd, om det är en lång eller kort period av frånvaro, så brukar det alltid vara många uppgifter som måste vara på plats för att du ska kunna koppla av. Ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Planering är ett nyckelord i sammanhanget.

 

”Det som är viktigt är sällan brådskande och det som är brådskande är sällan viktigt”. Orden kommer från en före detta överbefälhavare och sedermera president. Att-göra listan kan bli väldigt lång och inte minst tidskritisk för den som har dessa befattningar. President Eisenhower löste detta genom att kategorisera uppgifter i en matris utifrån bråttom eller inte bråttom - viktigt eller inte viktigt. Vad kan vi lära oss av detta? I din åtgärdslista vill du helst kunna fokusera på uppgifter i kombinationen viktigt och inte bråttom. Mindre stress och tid för eftertanke och därmed kloka och välunderbyggda beslut.

Vi har under våren och försommaren haft höga terminspriser på vete och raps. Den som jobbat med sina strategier, analyserat sina produktionskostnader, haft kontakt med banken för att ha handlingarna klara, har i lugn och ro kunnat följa marknaden och fatta sina viktiga beslut om prissäkring i lugn och ro. Den som i elfte timmen kom på att man borde agerat kanske missade möjligheten att säkra hem en högre prisnivå och bara lyckades höja sin egen stressnivå. 

Kombinationen viktigt och bråttom vill man ha så lite som möjligt av i vardagen. Det tidsutrymmet  behöver finnas för akuta problem som när utgödslingen pajar eller en rem på tröskan går av mitt i skörden. Tyvärr är det nog så att fler uppgifter än vad som borde, återfinns i denna ­stressiga kategori. Blir de för många får man fundera på vad som är ”good-enough” eller stanna upp och fundera på hur tiden bäst används. På temat ”good-enough” brukar jag referera till kloka tankar från en lantbrukare som jag gjorde praktik hos och vars kycklingstallar jag tvättade regelbundet. Han sa att man måste bestämma sig för när man är klar annars blir man aldrig färdig. Han påtalade också att den bästa timpengen hade han framför skrivbordet. Tänkvärda medskick från en klok företagare.

Om du nu skulle råka tänka på jobbet under semestern, så använd den tiden till att fundera på följande: Vad gör jag som varken är viktigt eller bråttom? Du kommer garanterat att hitta arbetsuppgifter som bara är tidstjuvar och inte tillför något väsentligt. Du kanske inte blir president efter denna övning men förhoppningsvis kung på att planera. 

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 30 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste