Nu får tullen stoppa stöldgods

Från och med den 1 augusti i år får tullen stoppa och hålla kvar personer som misstänks för brott. Förhoppningen med de nya reglerna är att stoppa mer stöldgods vid gränsen.

från och med den 1 augusti har tullen utökade möjligheter och befogenheter att hålla kvar misstänkta personer och stöldgods. Foto: Mostphotos

Efter ett beslut från riksdagen i juni i år trädde nya regler i kraft den 1 augusti som innebär utökade möjligheter för tullen att stoppa misstänkta personer och misstänkt stöldgods i form av bland annat maskiner, fordon och verktyg vid gränsen.

– Det handlar till exempel om stöld eller häleri och att också kunna ta egendom i beslag vid misstanke om sådant brott. Vi får också ökade möjligheter att ingripa mot penningtvätt och människosmuggling, säger Tullverkets kommunikatör Erika Karlsson till SVT Nyheter Dalarna.

Tidigare har tullen endast kunnat larma polisen vid misstanke och om polis inte hunnit till platsen har man bara kunnat se på när misstänkt stöldgods rullat iväg. Nu hoppas tullen kunna stoppa fler brott.

– Den största frustrationen har varit att de gånger vi påträffat gods som har kunnat varit stöldgods och så har vi inte haft möjlighet att kvarhålla personen, eller godset, utan bara fått släppa det säger Mattias Fridegård, chef för kontrollenhet nord vid Tullverket till nyhetskanalen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste