De utbildar framtidens servicetekniker

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) fick tidigare i år klartecken från myndigheten för yrkeshögskolan för en ny serviceteknikerutbildning. Ansökan öppnar nu i augusti och utbildningen ska tillgodose ett ökat behov av servicetekniker inom lantbruk.

Ansökan till den nya yrkeshögskoleutbildningen för servicetekniker inom lantbruk vid BYS i Skara öppnar nu. Utbildningen är ettårig och startar i januari 2022. Foto: Mostphotos

I nära samarbete med maskinbranschen har den nya yrkeshögskoleutbildningen för servicetekniker inom lantbruk tagits fram som erbjuds hos BYS i Skara. Enligt skolan finns i dag ingen annan serviceteknikerutbildning med fokus på lantbruk, samtidigt som efterfrågan på personal är stor.

Ett stort behov

– Eftersom tekniken i lantbruket ligger långt framme finns ett stort behov av tekniskt kunnig personal. Som framtiden ser ut med förarlösa maskiner och ännu mer utbredd precisionsodling kommer vi ha ett ännu större behov av kunniga servicetekniker, säger Lars Persson, eftermarknadsansvarig Gunnars Maskiner AB och representant i ledningsgruppen för utbildningen i ett pressmeddelande.

Serviceteknikerutbildningen är ettårig och riktar sig till personer som har viss erfarenhet av serviceteknik och som vill vidareutbilda och specialisera sig. Utbildningen sker på plats i Skara med start i januari 2022, då både teoretiska och praktiska studier inleds för att förbereda eleverna på praktikperioden som sker ute på arbetsplatser och börjar i samband med vårbruket.

Leda till anställning

– Det kommer bli spännande veckor som är förlagda under lantbrukets tre toppar - vårbruk, vallskörd och skörd/höstbruk. Alla maskinhandlare i området ser väldigt positivt på samarbetet, och förhoppningen från oss i branschen är givetvis att kontakten med de studerande under utbildningen leder till anställning, säger Lars.

– Vi ser mycket fram emot att möta våra första studerande på vår nya YH-utbildning. Vi är mycket stolta över utbildningens planerade upplägg, med stark förankring i bransch som kommer ge de studerande kvalificerade kunskaper med goda möjligheter till arbete, tillägger Madeleine Hjälm, rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Läs mer och ansök via https://q.ja.se/6jap3

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste