Mitt i prick för Mittia Gård och Skog

Länge var det oklart huruvida det skulle gå att arrangera några skogs- och lantbruksmässor och många aktörer ställde in även i år. Mittia Gård och Skog var inte en av dem och när besökarna strömmade till Ljusdal den 3–4 september fick man lön för mödan. 

 

Ett stort mässområde där besökarna sprids ut och med uppmärkta platser där det kan uppstå köer var en av flera anpassningar för att kunna arrangera Mittia Gård och Skog under rådande förhållanden. Foto: Björn Schubert


Under våren såg det fortfarande ganska mörkt ut för större arrangemang, men under sommaren och hösten har reglerna kring besökarantal lättats i takt med att coronaläget stabiliserats. För Mittia blev det som till en början såg ut som en tillställning under mycket begränsade former en mindre folkfest i Ljusdal, när mässan kunde gå av stapeln med ett maximalt besökarantal på 4 500 per dag. 
 

Henrik Bruveris och Ulrika Carlström är glada att man vågade fullfölja planen om att arrangera en mässa och feedbacken från både besökare och utställare har varit mycket positiv.

”Jag är så glad” 

Genom diverse anpassningar, ett stort mässområde i förhållande till antalet besökare och E-biljetter för att hålla koll på antalet besökare har man jobbat för att upprätthålla säkerheten. 

– Vi valde att säga att vi kan ha 3 500 besökare som vi kan ha kontakt med via E-biljetter, och ytterligare 1 000 som ändå skulle kunna komma och betala in sig. Det känns skönt att ha kunnat kombinera det på det sättet, säger Henrik Bruveris, projektledare på Mittia Event, till Jordbruksaktuellt. 

Från början var planen att köra en mässa med 600 inbjudna besökare per dag.

– Vi hade den backup­planen från början och jag är så glad att vi höll kvar vid planen att köra mässan. Det var lite osäkert men det har vi fått till oss från både besökare och utställare att det är jätteroligt att vi kör och det är vi väldigt glada för. Och så blev det också så positivt när vi nu kunde ta emot fler besökare, säger Ulrika Carlström, även hon projektledare. 

– Annars gör vi en mässa om året men det känns annorlunda i stämningen nu. Man är stolt över att utställare och besökare vågar sig hit trots att allt inte är som normalt och att det är en del speciallösningar, men jag tror alla tycker att det känns skönt att se att det här faktiskt funkar, tillägger Henrik. 
 

Bland utställarna fanns Magnussons Lantbruks AB från Falköping med sin bogserade exakthack som Jordbruksaktuellt skrivit om tidigare. 
– Det är många som varit intresserade, särskilt de som har en gammal självgående exakthack men som tröttnat, säger Gösta Magnusson. 

Regionala återförsäljare 

Hur efterlängtad en branschmässa för skogs- och lantbruk är syns också på utställarna som i många fall kommit ända från Småland och Västra Götaland för att visa upp sina maskiner. 

– Besökarna kommer till stor del från södra Norrland och för de regionala återförsäljarna är mässan också mycket viktig då vi är deras närmaste mässarrangör, säger Henrik. 

Inte en i raden 

Den 24–25 september arrangeras även Mittia Skogs­transport där det också ser ljust ut. 

– Det finns några få luckor men i stort sett är mässan fullbokad, säger Ulrika. 

– Det är alltid viktigt att vissa utställare faktiskt är med och det är också något vi tittat på när vi tagit besluten om huruvida vi ska köra de här mässorna. Ser vi att utställarna är med då känner vi oss också trygga i att anordna mässor, som exempelvis på skogstransportmässan där alla fyra lastbilstillverkare som är relevanta för skogsåkerier är med så det känns jättebra, tillägger Henrik.  

Bland utställarna fanns många tillverkare och återförsäljare av maskiner och redskap för de aktiva och självverksamma, ett medvetet val av arrangören. 

– Vi vill inte vara en i raden av lantbruksmarknader med så många besökare som möjligt utan en mötesplats där utställare möter rätt typ av besökare som aktiva gårds- och skogsägare med både större och mindre fastigheter, säger Henrik.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste