Spanskt företag vill producera grön ammoniak och växtnäring i Sverige

Det spanska företaget Grupo Fertiberia har valt ut Luleå som platsen där de planerar utveckla den första storskaliga anläggningen för produktion av grön ammoniak och växtnäring i Sverige.

Det spanska energiföretaget Grupo Fertiberia planerar att öppna en stor anläggning för grön ammoniak och växtnäring i Luleå tillsammans med Region Norrbotten och Invest in Norrbotten. Foto: Mostphotos

Grupo Fertiberia, är den största producenten av växtnäring i Spanien och i Frankrike. För att leda omställningen för den europeiska växtnäring tar företaget nu ett avgörande steg framåt för sin utveckling. Tillsammans med Region Norrbotten och Invest in Norrbotten, har man undertecknat ett slags avtal kallat ”Memorandum of Understanding”, som ska främja utvecklandet av världens första anläggning för produktion av 100 procent grön ammoniak och växtnäring. Det skriver Invest in Norrbotten i ett pressmeddelande. Där arbetar man för att informera och hjälpa utländska företag om möjligheterna som finns att etablera sig i Norrbotten.

Enligt Invest in Norrbotten är ammoniak en mångsidig produkt och lättare att både transportera och lagra, än vätgas. Ammoniak kan ersätta gas inom energisektorn och för att exempelvis minska utsläppen från sjöfarten.

Exceptionella förutsättningar

Projektet i sig innebär en investering på mer än en miljard euro och skulle enligt planerna kunna vara i produktion 2026. Den elektrolysanläggning som ska ingå i byggnationen kommer endast använda vatten och luft som insatsvaror och drivas med förnyelsebar el, huvudsakligen från vind- och vattenkraft.

Initiativet är känt som ”Green Wolverine” och bygger på ansträngningarna hos Grupo Fertiberia att minska koldioxidutsläppen i Spanien och de enligt företaget ”exceptionella förutsättningarna i Norrbotten”, vilket syftar på att 100 procent av elproduktionen redan kommer från förnyelsebara energikällor.

Del i spansk omställning

Projektet kommer, vad det verkar, involvera flera industriella och finansiella partners, och kommer därmed stärka Grupo Ferbiterias ledarskap inom produktion av grön vätgas och ammoniak inom industrin.

Redan nu har företaget genom ett partnerskap med Iberdrola, lanserat den första anläggningen i Spanien, för produktion av grön ammoniak. Och under de kommande månaderna kommer även en 20 MW elektrolysanläggning att tas i drift vid fabriken i Puertollano i Spanien. 2023 planerar man för ytterligare en anläggning som ska vara tio gånger mer kraftfull (motsvarande 200 MW) vid en av deras andra anläggningar.

Grön vätgas används som råmaterial för att producera både växtnäring och andra produkter, med låga koldioxidutsläpp. Utbyggnaden i Spanien planeras att göras i etapper, till att den når en elektrolyskapacitet motsvarande totalt 800 MW. Detta ska vara klart till 2027 och investeringskostnaden för genomförandet beräknas landa på 1,8 miljarder euro.

Tusentals arbetstillfällen

Genom projektet Green Wolverine planerar man alltså även för en anläggning i Luleå-Boden-regionen. Den kommer bli innovativ både till design och utveckling Anläggningen kommer att innehålla mer än 600 MW elektrolysörer för produktion av vätgas, en anläggning för produktion av grön ammoniak som producerar 1500 ton per dag, och en årlig produktion av mer än en halv miljon ton med växtnäring och industriprodukter, utan koldioxidavtryck.

Investeringen kommer enligt Invest in Norrbotten skapa 2 000 arbetstillfällen under byggnationsfasen och ytterligare 500 kvalificerade arbetstillfällen när den tas i drift. Investeringen kommer även att bidra till en ökad försörjningsgrad på ovan nämnda produkter i Sverige och EU.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste