Nytt samarbete för eldrivna skogsmaskiner

Forskningsinstitutet RISE jobbar nu med ett nytt projekt kring modulära batterisystem för skogs- och lantbruksmaskiner. Som partner i projektet finns skogsmaskintillverkaren Malwa som ska elektrifiera sin kombimaskin för att passa det tätortsnära skogsbruket.

I ett nytt forskningsprojekt jobbar nu RISE tillsammans med partnerföretag som bland annat Malwa med att ta fram och testa ett modulärt batterisystem för skogs- och lantbruksmaskiner. Foto: RISE

Flera projekt pågår ute hos olika maksintillverkare inom lantbruksmaskinbranschen för att utveckla en effektiv batteridrift med tillräckligt lång driftstid, men inom skogsbruket har det inte hänt så mycket sedan företaget Elforest lade ner skogsmaskinstillverknningen.

Utbytbara batterier

Men nu har forskningsinstitutet RISE plockat upp bollen i ett nystartat projekt.

– Med de utbytbara batterier vi ska ta fram skulle ägaren av en jordbruksmaskin kunna hyra batteriet vid behov som till vårbruket eller andra arbetstoppar i jordbruket. Genom att samma batterier även kan användas av andra branscher med omvänd säsong, som till exempel batteridrivna maskiner för snöröjning, kan utnyttjandet av batterierna ökas och kostnaderna för ägarna sänkas, säger Jonas Engström, projektledare för projektet och verksamhetsledare för Testbädd digitaliserat jordbruk vid RISE i ett pressmeddelande.

RISE ser elektrifieringen av skogsmaskiner som ett av flera olika alternativ för att minska beroendet av fossila drivmedel inom skogs- och lantbrukssektorn. Men omställningens stora utmaning är att de etablerade lösningarna för batterier och laddning är begränsade och otillräckliga för en storskalig implementering.

Mindre tillverkare

Därför jobbar man nu med utvecklingen av ett modulärt batterisystem som ska möjliggöra elektrifieringen i dessa branscher. Enligt RISE har man också tänkt på att många maskiner inom lantbruket är säsongsberoende och att batterierna därför måste kunna användas av många olika maskiner eller ändamål. Dessutom ska det modulära systemet ge mindre maskintillverkare möjlighet att jobba med elektrifiering, som exempelvis partnerföretaget Malwa.

I projektet vidareutvecklas ett befintligt modulärt system för bilar till att också passa arbetsmaskiner. I forskningsinstitutets testbädd i Ultuna utanför Uppsala utvecklas och testas ny teknik för jordbruket som ska bilda en grund för autonoma, eldrivna lantbruksmaskiner.

– I testbädden provar vi bland annat hur nya autonoma och elektrifierade maskinsystem kan användas i jordbruket. Här arbetar vi redan med en prototyp för en förarlös eldriven traktor, Drever 120, som är den maskin vi kommer demonstrera batteribytesystemet med, säger Jonas.

Marknaden är redo

Malwa ser redan nu ett intresse för eldrivna skogsmaskiner och har påbörjat konstruktionen av en eldriven variant av sin kombimaskin 560C.

– Att vår kombi är så uppskattad i stadsnära skog beror på dess skonsamma egenskaper, höga prestanda och låga ljudnivå. I en batteridriven version bibehålls detta, men helt utan för- bränning av fossila bränslen. Vi tog tidigt ett beslut om att, under inga omständigheter, kompromissa med produktiviteten, vi räknar med samma dragkraft och fina hydraulik som vanligt, säger Magnus Wallin, Malwas grundare, affärs- och utvecklingschef.  

Målet är att testa både batterisystemet och marknadens förutsättningar.

– Det märks i responsen vi fått att marknaden är redo för eldrivna skogsmaskiner. Beställare inom offentligt förvaltad skog ligger ofta i framkant och vill driva på den tekniska utvecklingen, bland annat har Oslo kommun redan visat intresse för projektet i ett tidigt skede.

I projektet ingår:

  • Utveckling av ett batteribytessystem för arbetsmaskiner som bygger på innovationer från Powerswap AB och komponenter från Micropower AB
  • Färdigställande av en prototyp för en autonom eldriven jordbruksmaskin från Traktorarvid AB med komponenter från Regal Components AB och Micropower AB, samt styrsystem med öppen källkod från RISE. Maskinen väger 5 ton och har en effekt på 120 kW och är stor nog att utföra tungt arbete som harvning och sådd, men är mindre än en genomsnittlig traktor i Sverige. För denna storlek på autonom eldriven maskin är den bland de första i världen.
  • Elektrifiering av en skogsmaskin från Malwa Forest AB med komponenter från Regal Components AB och Micropower AB. Maskinen är en kombimaskin som enkelt kan byta mellan skördare (såga ner, kvista och aptera träd) och skotare (transportera stockar från skog till väg). Maskinen blir den första kända elektrifierade skördaren i världen.
  • Demonstration av batteribytessystemet och de båda eldrivna maskinerna i praktisk körning
  • Undersökning av hur batteribytesystemet kan skalas upp och spridas till andra tillämpningar, samt hur det kan påverka arbetsmiljö och jämställdhet i maskintunga branscher.

Källa: RISE

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste