Året då EU gav makten över maten till Putin

När priserna på spannmål rusar kommer högre pris på framför allt växtskyddsmedel som ett brev på posten. Tillverkarna kan räkna och vet precis vad till exempel en svampbehandling är värd vid ett visst vetepris. Samma logik gäller i viss utsträckning också för växtnäring, men där är priset för tillverkarnas insatsvara naturgas också tongivande. När spannmålspriserna rusar och naturgaspriset samtidigt skenar blir det en perfekt storm.

 

Det fascinerande med årets absurt stora prisuppgång för växtnäring, främst för kväve, är att den till stor del beror på att EU:s ledande politiker givit bort makten över energipriset och därmed även växtnäringspriset till Rysslands ledare Vladimir Putin. Med ett ökat beroende av fossil gas från Ryssland har EU:s ledare givit bort sina bästa kort i kortleken.

Frågan är nu hur länge de europeiska politikerna tänker låta Putin bestämma tillgången och priserna på växtnäring i Europa och samtidigt har han givits makten att bestämma hur stor del av hushållen i Central- och Sydeuropa som inte ska ha råd att betala sin värmeräkning.

Det här är en situation som EU:s ledare både borde ha sett komma och kunde ha förebyggt.

Lyckligtvis kommer mer lokalt förankrade politiker till undsättning när storpolitiken ställer till det alldeles. De försöker släta över storpolitikens misstag. Således ser vi hur det på nationell nivå redan har fått delas ut gascheckar till hushåll så de har råd med gasräkningen. Många länder är också aktiva i diskussioner om hur de kan stödja sina lantbrukare i den uppkomna situationen.

Men i Sverige ser vi ingen handlingskraft. Det kan såklart bero på att regeringen saknar intresse eller förmåga, men det kan också bero på att de helt enkelt kalkylerat på departementen och konstaterat att det ännu inte svider tillräckligt i plånböckerna, för att extraordinära åtgärder ska anses motiverade.

Svenska lantbrukare sitter ännu inte sämst till i marknadsturbulensens spår. Men den fruktansvärda utvecklingen för till exempel grisuppfödarna i Danmark och Tyskland visar oss hur extremt instabila marknaderna för lantbrukare kan vara.

Vinterns nervbitare blir dels vädret. En kall vinter kan bli rejält tuff för Europas högsta politiker att överleva. Dels blir det väldigt intressant att se hur länge EU:s högsta politiska ledare tänker låta Putin ha makten över våra mest elementära produkter, mat och energi.

Det är inte en lätt uppgift att snabbt återta Europas oberoende. Det är minst ett decenniums oansvariga felbeslut som tagit oss hit. Men kanske blir pressen så stor att Europas styrande politiker måste ta radikala beslut, för att rädda sin egen maktposition. Det kan på nytt ändra spelreglerna för oss i lantbrukssektorn.

Tills vidare har vi att räkna och räkna en gång till på vårt företagande. De stigande marknadspriserna bjuder på stora utmaningar för 2022, men också en del möjligheter. Risknivån höjs med dyrare insatsvaror, men belöningen för den som gjort sin hemläxa kan bli större.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 11 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste