Ingen grön omställning i norr utan ett livskraftigt lantbruk

Krönika: Det råder Klondikestämning i norra Sverige. Den ena stora etableringen efter den andra. Det är nu det händer. Nu äntligen hamnar vår del av landet i blickfånget. Nu ska det skapas tillväxt och vi ska stå i centrum för den gröna omställningen. Här finns tillgång till grön el, stora ytor och kyla. Allt som behövs nu är fler människor i Norrbotten som kan jobba med detta, många fler. Och – vill jag flika in i diskussionen – mat!

 


Som relativt nybliven norrbottning märker jag en stor förändring i stämningen i näringslivet här nu jämfört med när jag flyttade hit för fyra år sen. Då kändes det ofta lite deppigt. Sen tvärvände det, ena dagen hoppar Bodens kommunalråd av glädje på nyheterna andra dagen blir det officiellt att både en och två gödselfabriker ska etablera sig här i norra Sverige. Det är nästan så att en inte ens lyfter på ögonbrynen längre. Det fullkomligt kokar och kommunerna kan nästan välja och vraka mellan olika etableringar, för det är så många företag som vill etablera sig här nu. Och de ord som alla hela tiden återkommer till är just den gröna omställningen.

Detta är fantastiskt kul och spännande på många sätt och jag hoppas verkligen att lantbruket här i norr dras med i denna positiva spiral som norra Sveriges näringsliv är inne i. Lantbruk och livsmedelsproduktion är däremot tyvärr något som sällan nämns i den entusiastiska diskussionen om grön omställning och tillväxt här i norr. Försörjningsförmågan i Norrbotten, liksom i de andra Norrlandslänen, ligger runt drygt blyga 20 procent. Och nu ska vi ju dessutom bli fler i norra Sverige, många fler. Fler invånare kommer leda till att vår försörjningsförmåga på livsmedel minskar ytterligare om lantbruket inte hänger med på den här tillväxt-­boomen vi har framför oss. Hur ska vi nå en grön omställning på riktigt utan en god försörjningsförmåga på livsmedel? Grönt stål och vätgas i alla ära, men vi behöver ju också äta.

Samtidigt som det är Klondikestämning i ena delen av norra Sveriges näringsliv så är läget för de gröna näringarna i norr betydligt mer skakigt. Det är klart vi inom lantbruksnäringen vill vara med i den gröna omställningen, men då måste vi ges riktiga förutsättningar att vara med och inte hamna i kläm mellan de stora ambitioner och mål som finns och realiteten som vi lantbrukare, skogsbrukare och landsbygdsbor möter varje dag. Vi behöver och vill satsa, utvecklas och investera, och vi har ett stort jobb att göra inom lantbrukssektorn i norra Sverige för att vända den negativa trend vi haft under lång tid. Men vi tar gärna emot draghjälp, om vi är fler som drar och fler som delar på risken kan vi utan tvekan vända skutan innan det är för sent.

Därför vill jag göra ett litet medskick till näringslivsavdelningar, kommunstyrelser och ni andra som jobbar hands on med denna gröna omställning. Ha med lantbruket och livsmedelsförsörjningen högt på era agendor och se till att det finns plats för oss att vara med på tåget, för vi måste helt enkelt vara med. Hur ska en grön omställning kunna ske utan lantbruksnäringen när det är vi, tillsammans med skogsnäringen, som är själva ryggraden i den gröna omställningen?

 

Beatrice Ramnerö
Projektledare och lantbruksföretagare

 

Artikeln publicerades måndag den 15 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste