Ny utlysning ska främja ekologiska livsmedel
För att uppnå regeringens inriktningsmål för ekologiska livsmedel utlyser Jordbruksverket nu 16 miljoner kronor till nya projekt.
Målen som ska uppnås har sin grund i livsmedelsstrategin och innebär att 30 procent av jordbruksmarken ska brukas ekologiskt och den offentliga konsumtionen ska bestå av 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.
Utlysningen är uppdelad i två potter, där sex miljoner är tillämpade för försöks- och utvecklingsprojekt, FOU, och 10 miljoner ska gå till projekt med fokus på regler, rådgivning, exportfrämjande samt förädling och försäljning. Det finns även en pott där man kan söka medel för FOU-projekt som avser miljöförbättrande åtgärder inom jordbruket.
Enligt Jordbruksverket kommer regeringsuppdraget och åtgärdsplanen från 2018, aktuella behov som förmedlats av branschföreträdare och en kontinuerlig bedömning av de flaskhalsar som hindrar en positiv utveckling för ekologiska livsmedel ligga till grund för vilka projekt som beviljas stöd. För att ytterligare tydliggöra finns konkreta villkor och kriterier formulerade i utlysningarna.
– Vi har också beaktat att många områden fick stöd i en större utlysning förra året och har därför lagt huvudfokus på åtgärder inom andra områden där behovet av stöttning är stort, säger Åsa Lannhard Öberg, projektledare för ekouppdraget, i ett pressmeddelande.
Mer information om de olika potterna och sista ansökningsdatum hittar du här:
6 miljoner kronor till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt, FOU