Centerpartiet vill se nödmiljard till lantbruket

Stigande kostnader för bland annat energi och diesel har drabbat många lantbruk hårt. Centerpartiet vill nu att regeringen avsätter en miljard kronor i extra stöd till svenska lantbrukare under våren.

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Sveriges Riksdag

– Det behövs omedelbara insatser för att rädda vårt jordbruk. Vi vill därför se en nödmiljard, likt den insats som gjordes under torkan 2018, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, i ett pressmeddelande.

I en intervju med Dagens Nyheter beskriver Martin Ådahl situationen som att lantbruket åkt på en fyrdubbel smäll.

– Utöver det som alla drabbats av i form av stigande el- och dieselpriser har lantbruket dessutom fått väldigt kraftiga prisökningar på gödsel och foder. Redan innan de här prisökningarna hade lantbruket en kostnadskris som riskerar att slå ut produktion, säger Martin Ådahl i intervjun.

Enligt Centerpartiet är det viktigt att man agerar skyndsamt med att sätta in stödinsatser.

– Kortsiktigt riskerar de stigande kostnaderna att leda till utslagna lantbruk, i de värsta fallen. Långsiktigt påverkar det även den gröna omställningen, eftersom viktiga investeringar för hållbarhet och klimatet kanske inte kan göras, säger Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson.

Nästa vecka kommer Centerpartiet att lägga sitt initiativ i finansutskottet.

Läs mer här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera