ASF i ny region i Italien

Under vecka 18 påvisades ett vildsvin med afrikansk svinpest (ASF) i utkanten av Rom, cirka 40 mil från Italiens tidigare ASF-kluster. 

Introduktionsvägen för ASF-smittan utanför Rom är ännu oklar, men Pig Progress skriver att det är troligt att fler smittade vildsvin hittas i området de kommande dagarna. 
Foto: Mostphotos

Det var i januari som Italien blev ett i raden av alla de länder i Europa som har ASF. Fyndet gjordes då på ett vildsvin i Genua-regionen i nordvästra Italien. 

Sedan dess har de italienska myndigheterna kontinuerligt rapporterat om nya fall, och i skrivande stund har över 100 smittade vildsvin men inga tamgrisar påvisats positiva i Genua. 

Hopp på 40 mil

I början av maj tog utvecklingen en ny vändning då det stod klart att man även hittat ett smittat vildsvin i ett naturreservat i den norra utkanten av Rom. Vildsvinet ska ha visat tydliga tecken på långt gången sjukdom, varför det avlivades och provtogs. 

”Introduktionen av ASF till det nya området i Italien, mer än 400 km från den pågående smittspridningen i Genua-provinsen, visar liksom tidigare att humanmedierad spridning kan ske när som helst och hur långt som helst, oberoende av avstånd till pågående smittspridning i närliggande vildsvinspopulationer.”, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om fyndet i sin blogg. 

SVA:s bedömning av risken för introduktion av ASF i Sverige ligger fortsatt kvar på nivån ”förhöjd”. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste