Prisnedgång för mjölk i höst

En inbromsning för efterfrågan på mjölkprodukter förväntas leda till sjunkande mjölkpris på världsmarknaden under hösten.

Enligt Rabobank har den globala mejerimarknaden nu nått toppen och förväntar sig mindre prisnedgångar under hösten.Foto: Mostphotos

Analytikerna på Rabobank tror att priserna på mjölkpulver har nått toppen och att vi kan komma att se mindre prisnedgångar under hösten. Detta trots den minskade mjölkproduktionen som skett globalt under det senaste året. Väderproblem och höga foderkostnader har fått lantbrukare hos de stora mjölkproducenterna i världen att bromsa in produktionen.

Ökat utbud I Kina

Kina har under det senaste året ökat den inhemska mjölkproduktionen med åtta procent enligt Rabobank. Samtidigt som man har haft med sig stora lager efter en stor import förra året.

Det ökade utbudet av mjölkprodukter kolliderar sedan med en dämpad efterfrågan efter de senaste covid-nedstängningarna i bland annat Shanghai.

Ökat utbud, minskad efterfrågan skapar ett minskat importbehov från omvärlden.

Dämpar efterfrågan

Det höga inflationstrycket förväntas påverka efterfrågan i både rika och fattigare länder. Höga energi och bränslepriser får konsumenter i även de rikare länderna att förändra sina konsumtionsmönster.

I USA har konsumtionen av mjölkprodukter i mars gått ner med 1,3 procent jämfört med förra året.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste