Valtra Q fyller luckan mellan T- och S-serien

Nyligen presenterade Valtra sin helt nya traktorserie Valtra Q som ska göra Valtras modellprogram komplett. Serien konstrueras och tillverkas i Finland. Traktorerna är väldesignade, erbjuder prestanda och smart integrerad teknik i effektområdet 230–305 hästkrafter.

Modellerna som kommer att erbjudas är Q225, Q245, Q265, Q285 och Q305 som samtliga kommer med 7,4 liters motorn. Foto: Valtra

Femte generationen av Valtras modellprogram ska täcka fler kunders behov. Q-serien ska enligt Valtra vara en lättanvänd och intelligent maskin som ska lämpa sig bra till både jordbruk och entreprenad. Med sin AGCO 7,4 liters Power-motor och CVT-transmission ska traktorserien kunna hantera många olika krävande redskap. Hytten ska vara bekväm, erbjuda bra sikt, ha en mjuk fjädring och på stolen finns armstödet SmartTouch.

Motorn på 7,4 liter ska enligt Valtra garantera tillförlitlighet och bränsleeffektivitet. Maximal effekt är tillgänglig från ett varvtal på 1850 rpm och det maximala vridmomentet upprätthålls konsekvent i varvtalsområdet 1000 till 1500 rpm. Med kolvarnas långa slaglängd så genererar motorn hög effekt och det rätta vridmomentet som krävs av traktorerna i Q-serien. Valtras EcoPower-princip har tillämpats på hela Q-serien, vilket ytterligare minskar bränsleförbrukningen. Den maximala körhastigheten uppnås vid 1500 rpm.

Q-seriens elektroniska transmissionshantering ska vara lätt att använda, och ska själv välja det lägsta möjliga motorvarvtal för den aktuella arbetsuppgiften för att säkerställa lägsta möjliga bränsleförbrukning, samtidigt som den fördelar kraften efter behov till hydrauliken, kraftuttaget och transmissionen. Föraren ska bara behöva anpassa inställningarna till vad som passar denne eller arbetsuppgiften bäst.

Komfort med låg tyngdpunkt

Alla smart farming-funktioner hos Q-serien styrs smart och enkelt från SmartTouch-användargränssnittet. Foto: Valtra

Valtra har valt att bygga serien ganska kompakt med en låg totalhöjd och lång hjulbas för att få tyngdpunkten att bli låg och på så sätt göra den stabil. Aires-luftfjädringen som finns monterad på hytten och framaxeln i kombination med en längre hjulbas ska ge ökad dragkraft och minskad risk för att traktorn ”studsar” vid hög belastning.

Q-serien kan uppgraderas och optimeras ytterligare med Valtra Unlimited som bland annat erbjuder ett automatiskt centralsmörjningssystem, Valtras centrala däcktrycksreglering, de nya LED-strålkastarna och roterande varningsljus som aktiveras automatiskt när traktorn körs i en hastighet av 25 km/h. Ytterligare tillval som färgval och specialanpassningar i hytten eller utanpå traktorn finns.

Högkvalitativ service

Tillverkningen av Q-serien startar hösten 2022, och de första traktorerna kommer att levereras till kunderna från och med oktober. Foto: Valtra

– Q-serien är en högkvalitativ traktor och kunderna förtjänar service av lika hög kvalitet. För att säkerställa bästa möjliga upplevelse har vi infört ett certifieringsprogram för återförsäljare av Q-serien, säger försäljningschef Matti Tiitinen, i ett pressmeddelande.

Återförsäljarna av Q-serien ska erbjuda expertkunskap inom försäljning och eftermarknadsservice, hög tillgänglighet till reservdelar, serviceavtal och flexibla finansieringsalternativ för total kontroll över kostnaderna. De Q-certifierade återförsäljarna ska erbjuda en 100 procent uppkopplad maskinpark för att garantera maximal driftstid med hjälp av de senaste verktygen för fjärrdiagnostik för att schemalägga förebyggande underhåll till när det passar kunderna bäst. Vid överlämnandet kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt att se till att kundens Q-serietraktor har konfigurerats för dennes redskap och alla smart farming-funktioner från dag ett.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste