Svensk braxen och åkerböna blir till fish cake

I höst lanserar Axfoods eget varumärke Garant en fish cake gjord på småländsk åkerböna och grönlistad braxen. Produkten bär Från Sverige-märkningen och uppfyller en rad olika hållbarhetskriterier.  

 

Bildtext: Garants fish cake gjord på grönlistad braxen och åkerböna lanseras i höst i Willys och Hemköps butiker. Foto: Axfood AB

Arbetet med att ta fram braxenfärsen till Garants nya fish cake har pågått i flera år. Underutnyttjade fisksorter från svenska sjöar utvärderades i ett projekt som letts av bland andra Axfoundation där smak, näringsinnehåll och hållbarhet stått i fokus. 

Idag serveras braxenfärs redan i såväl skolmatsaler som restauranger. En större satsning på att också nå ut till konsumenter kommer att genomföras i höst. En teknisk lösning har tagits fram för att ta vara på kött från svårrensad fisk, och en infrastruktur har byggts upp tillsammans med hela värdekedjan – från småskaliga fiskare till grossister.  

– Genom att utveckla vårt sortiment med fler varor av grönlistad fisk och hållbart odlade vegetabilier, bidrar vi till att minska matens inverkan på såväl klimatet som den biologiska mångfalden, säger Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling på Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab, i ett pressmeddelande.  

Bifångst och baljväxt blir till hållbar produkt 

Braxen fås som bifångst vid gösfiske i Vänern och Mälaren och slängs ofta tillbaka i vattnet. Att i stället ta vara på braxen innebär en stor marin miljövinst då ingen extra klimatpåverkan sker. Garants fish cake innehåller utöver braxenfärs även baljväxten åkerböna, odlad på Öland och i Karlmartrakten. Axfoundation har varit drivande i satsningar på att öka svenskodlade baljväxter.  

Braxen och åkerböna ska komplettera varandra näringsmässigt och ge en produkt med bra protein, nyttiga fettsyror, vitaminer, mineraler och fiber. 

– Med vår fish cake av braxen och åkerböna blir det enklare för konsumenterna att välja rätt eftersom den uppfyller en mängd viktiga krav inom såväl hållbarhet som hälsa. Att den är god vet vi genom ett omfattande utvecklingsarbete och smaktester, säger Ellinor Puerto. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste