Extrem torka hotar skördar i norra Italien

Italiens nordliga delar som ligger i anslutning till landets största flod Po upplever den värsta torkan på 70 år. Landets regering har utlyst ett nödläge i fem nordliga regioner som drabbats hårt av den svåra torkan.  

Extrem torka, ett hot mot 30 procent av Italiens skördar. Foto: Mostphotos

De drabbade regionerna är Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Venetien, Lombardiet och Piemonte.  Italienska regeringen kommer att bistå med 36,5 miljoner euro, motsvarande 393 miljoner kronor, för att hjälpa de drabbade områdena.  

Italiens största lantbrukarförbund Coldiretti varnar för att torkan riskerar att slå ut mer än 30 procent av landets skördar. Det ovanligt varma vädret med väldigt lite nederbörd under vinter och vår har bidragit till väldigt låga vattennivåer. Bara hälften så mycket regn har fallit enligt det nationella forskningsrådet CNR, sett till snittmängden under de senaste 30 åren. 

Vattenransonering sker redan i flera områden. Floden Po är Italiens längsta flod med sina över 650 kilometer. Bönder i Po-dalen meddelar om att saltvatten från havet nu börjat flöda in vilket skadar odlingarna rapporterar BBC News.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste