Varmare temperaturer kan gynna svenskt jordbruk

Klimatförändringar med stigande temperaturer kan leda till bättre skördar i Sverige. Samtidigt medför förändringarna risker.

Klimatförändringar med stigande temperaturer kan leda till bättre skördar i Sverige, enligt Markus Hoffman, expert på mark- och vattenfrågor hos LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Foto: LRF

I en intervju med SVT berättar Markus Hoffman som är expert på mark- och vattenfrågor hos LRF, att varmare temperaturer kan gynna svenskt jordbruk och att EU:s expertmyndigheter har bedömt att förutsättningarna för att odla generellt kommer bli bättre i norra Europa och sämre i södra.

– Det kan låta cyniskt, eftersom extrem torka eller skyfall får allvarliga konsekvenser för människor, odlingsmarker och matproduktion världen över. En del av åkermarken kring medelhavet förutspås bli så torr att den inte kommer gå att odla längre och då är vi ju lyckligt lottade att det regnar hos oss.

Enligt Markus är det svårt att förutspå exakt hur klimatförändringarna kommer att påverka jordbruket. Men att det redan idag går att se tecken på att nederbörd i kombination med varmare temperaturer gett mildare höstar och en tidigare start på odlingssäsongen. Numera odlas sojabönor, majs och vindruvor även i Sverige, grödor som vanligtvis trivs i varmare klimat

– Om det blir varmare kommer höstraps kunna övervintra längre norrut i landet. Vi skulle även kunna minska beroendet av import av soja från Sydamerika genom att odla det själva. Dock behövs det mer förädlingsarbete och finansiering för det.  

Även risker i norr

Norra Europa är en av de regioner som bäst kommer att klara av framtidens klimat enligt  Line Gordon, professor i vetenskap om hållbar utveckling på Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Center.

Klimatförändringar medför dock även risker i norr enligt Line, samt en osäkerhet kring hur insekter och patogener påverkas. Sverige kanske får en totalt sett ökad nederbörd, men samtidigt ökad risk för torka.

– Troligen kommer vi behöva mer bevattning än tidigare då det blir varmare och bitvis även torrare. Då krävs det att vi expanderar bevattningen, vilket i sin tur kan leda till andra problem som till exempel ökade konflikter över vattenresurserna, säger Line.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera