Fjärde månaden i rad med lägre livsmedelspriser
FAO:s index för de globala livsmedelspriserna sjunker för fjärde månaden i rad. Det var framför allt kraftiga minskningar för spannmål och vegetabiliska oljor som pressade ner indexet.
FAO:s livsmedelsprisindex hade ett genomsnitt på 140,9 punkter i juli, en minskning med 8,6 procent från juni. Det är den fjärde månaden i rad som prisindexet sjunker, det är dock fortfarande 13,1 procent högre än i juli 2021.
– Nedgången i råvarupriserna på livsmedel från mycket höga nivåer är välkommen, särskilt sett ur livsmedelssynpunkt. Men många osäkerheter kvarstår, inklusive höga gödningspriser som kan påverka framtida produktionsutsikter, säger FAO:s chefsekonom Maximo Torero.
Vegetabiliska oljor tappade en femtedel
FAO:s prisindex för vegetabiliska oljor sjönk med 19,2 procent i juli från juni. Det är den lägsta nivån på tio månader. Palmoljepriserna pressades av ökad export från Indonesien, rapsoljan faller som en följd av ny skörd som kommer in i lager och sojaoljan föll i pris på grund av trög efterfrågan uppger FAO.
Lägre priser på fossil olja bidrog också till att pressa priserna på vegetabiliska oljor.
Skörden pressar spannmålspris
FAO:s spannmålsprisindex sjönk med 11,5 procent under juli, det är dock fortfarande 16,6 procent över värdet i juli 2021.
Prisnedgången leddes av vete som dels pressas av den pågående veteskörden på norra halvklotet samt utvecklingen i Svarta Havet med möjligheter till en viss återhämtning för den ukrainska exporten.
Minskad efterfrågan tynger mjölk
FAO:s mejeriprisindex var i juli 146,4 punkter. En minskning med 2,5 procent från juni, men 25,4 procent högre än juli förra året.
De internationella noteringarna för skummjölkspulver visade den kraftigaste nedgången, följt av de för smör och helmjölkspulver. Nedgången speglar en säsongsmässigt svagare efterfrågan i Europa under sommaren samt en svag efterfrågan från Kina.
Trots svagare efterfrågan så hölls prisnedgången emot av ett begränsat utbud av mjölk.
Stabil världsmarknad för kött
FAO:s köttprisindexvar i juli 124,0. En minskning med 0,5 procent från juni, vilket enligt FAO var den första nedgången från månad till månad efter sex på varandra följande månatliga höjningar.
Priserna på lammkött och nötkött rapporteras försvagas av en ökad export. Priserna på gris var oförändrade då en svagare importefterfrågan kompenserades av ett lägre utbud.
De globala priserna på kycklingkött nådde rekordnivåer drivna av en stark efterfrågan och ett utbud som begränsas av utbrott av fågelinfluensa på nora halvklotet.