Inflationstakten sjönk i juli

I juli sjönk inflationstakten i Sverige enligt konsumentprisindex med fast ränta från 8,5 i juni till 8,0. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Trots att vi idag, 12 augusti, har rekordhöga elpriser så var det just på grund av lägre priser på bland annat el och drivmedel som inflationstakten sjönk i juli. Det är första gången sedan i januari som inflationstakten sjunkit. Foto: Mostphotos

– Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB såg man även lägre priser för kläder men däremot fortsatte priserna på livsmedel, framför allt grönsaker, mjölk, ost och ägg, att öka i juli. Även priset för utrikes flygresor och paketresor ökade, vilket är normalt under sommaren.

– Mejeriprodukter och grönsaker brukar oftast ha en prisökning i juli men har ökat mer än vanligt denna gång, säger Carl Mårtensson.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, säger att sänkningen var väntad, men tror att inflationen kommer att stiga under året.

– Vi tror att vid årsskiftet kommer inflationen att ligga runt 10 procent, säger han till SVT.

I september kommer nästa räntebesked från Riksbanken, och trots att inflationstakten sjönk i juli tror Robert att Riksbanken kommer att höja styrräntan.

Om statistiken:

I Sverige är förändringen i konsumentprisindex, KPI, det vanligaste måttet på inflation. KPI visar prisutvecklingen för alla de produkter och tjänster som hushållen konsumerar.

Ett till mått på inflation är förändringen i KPIF (KPI med fast ränta). KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men räknar bort effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån. Från september 2017 har KPIF ersatt KPI som mått för Riksbankens inflationsmål.

Källa: SCB

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste