”Vi har aldrig haft så hög orderstock”

Intresset för DeLavals produkter är stort. Men företaget har som många andra påverkats av världsläget.

– Inflationen går upp inte bara på materialkomponenter utan även på saker som el, vatten och transport. Där försöker vi att effektivisera så mycket som vi kan och titta på om vi kan producera saker i olika regioner och inte transportera så mycket, säger Paul Löfgren, vd DeLaval. Foto: Carolina Wahlberg

Paul Löfgren blev vd för DeLaval för 1,5 år sedan. Men han har jobbat i företaget i tio år dessförinnan, som vice vd och med ansvar för försäljning.

Vad betyder den nya investeringen på Hamra Gård för DeLaval?

– Vi vill gärna fortsätta att vara den innovativa kraften som vi har varit i många år inom mjölkindustrin. För att göra det måste vi modernisera själva. Vi måste automatisera och digitalisera för att ha gårdar som är mer relevanta, för det vi tror att framtiden kommer kräva. Det gör vi genom att bygga ny ladugård med flera robotar samt nya stall för ungdjur och kalvar, säger Paul, och tillägger att han också tycker det är viktigt att modernisera arbetsmiljön för de som jobbar på gården.

Hur går det för DeLaval som företag?

– Det går bra för DeLaval. Mjölkproduktionen växer, inte nödvändigtvis i Europa. Men den växer i antal ton levererat både i Nordamerika och Asien. Det som driver tillväxten för oss i Europa är mer en transformation där man ser att mindre gårdar blir större och moderniserar med robotar.

Han berättar också att i slutet av en CAP-period brukar folk investera, för man vet vad spelreglerna är nu, men man vet inte hur det blir efteråt.

– Så det går bra för oss. Vi har aldrig haft så här hög orderstock och vi har lite svårigheter att leverera. Dels på grund av att många vill ha våra produkter, vilket vi tycker är jättekul. Men också på grund av att vi har produktionsstörningar. Precis som de flesta inom industrin så får vi inte tag på komponenter och de vi får tag på är jättedyra och får flygas in. Det är krångligt helt enkelt. Det är elektronikkomponenter som större delen av industrin saknar. Så vi har bland annat fått designa om våra kretskort.

– Hamra Gård har tre till fyra huvudfunktioner för oss. Det ena är att det är en mötesplats och en kulturbärare för DeLaval sedan 1880-talet. Det är en forsknings- och utvecklingsanläggning. Det är också en skola för 1 000-tals människor som kommer varje år och lär sig att serva och installera robotar, och så producerar vi mjölk och levererar till Arla, säger Paul. Foto: Carolina Wahlberg

Kriget påverkar affärerna

Den totala exponeringen mot Ryssland, Vitryssland och Ukraina är vanligen fem procent av DeLavals försäljning. Men kriget i Ukraina har påverkat.

– Det påverkar oss direkt då vi har anställda i både Ukraina och Ryssland. Men även långsiktigt påverkar det jordbrukare här i Europa när det gäller tillgång till olika insatsvaror och komponenter, säger Paul.

Han berättar att företagets anställda i Ukraina är kvar, jobbar när de kan och att de är ”okej”. Företaget har även hjälpt dem som kan och får att lämna landet.

– Vad gäller att stötta ukrainska jordbrukare så har vi sett till att donera spendopp och spengummin med mera, som fanns i våra två olika lager i Ukraina. Vi har också kört ner leveranser från vårt centrallager i Tyskland i samarbete med Ukrainian Agri Council, motsvarigheten till LRF i Sverige. Vi har inte gjort några nerdragningar i Ukraina. Men det är naturligtvis otroligt svårt att göra affärer när det är krig. Och vi fördömer krig och invasion.

Väljvilja för djuren

Vad gäller Ryssland så kommer DeLaval inte kunna bedriva verksamhet där på det sätt de gjorde tidigare. De gör mycket stora neddragningar, men kommer dock att skapa en liten enhet som ska fokusera på reservdelar och förbrukningsmaterial för att stötta de kor som finns i Ryssland. Affärerna sker av välvilja för djuren, och är enligt Paul inget som DeLaval kommer tjäna några pengar på.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 25 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste