Svagare svensk krona

Den svenska kronan har återigen försvagats under hösten. Framförallt mot dollarn som stärkts men även mot euron.

 

Det har varit ett turbulent år för den svenska kronkursen mot euron. Oro i omvärlden sätter press på små valutor.Källa valutastatistik: Riksbanken


I osäkra tider drar sig kapitalet ifrån mindre marknader, såsom den svenska. Följderna av konjunkturnedgångar och/eller internationella kriser brukar därför bli att små valutor försvagas och större valutor stärks.

Den amerikanska dollarn stärks nu av höjda amerikanska räntor och relativt stabil utveckling för ekonomin. Euron tyngs gentemot dollarn av en svagare ekonomisk utveckling, energikris och en lägre räntenivå.

Svenska kronan tappar både mot dollar och euron på grund av att det är en liten valuta i kombination med att negativ utveckling i EU riskerar att drabba den svenska exporten.

Valutakurs för EU-stöd

Växelkursen för gårdsstöden fastställs av Europeiska centralbanken den sista bankdagen före den 1 oktober. I år är det den 30 september.

För 2021 års utbetalningar var kursen 1 euro = 10,1683 kronor.

När detta skrevs, i vecka 36, noterades 1 euro = 10,7506 kronor.

Analytiker som uttalar sig om den svenska kronan spår en fortsatt svag utveckling kopplad till en internationell oro för den svenska bostadsmarknadens utveckling.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste