Herregud vilka år!

Fjolårets sista ledare hade rubriken ”De stora hotens och möjligheternas år”. Inte kunde jag ana hur sannspådd jag skulle bli. Rysslands krig mot Ukraina stökade verkligen till ett år som redan innan såg ut att bli turbulent för jordbruket. Lyckligtvis tycks jordbruket som helhet ha hittat balans mellan kostnadsexplosion och ökade intäkter, även om en del tyvärr kommer i kläm när prisrörelserna är stora. Men hur blir 2023?

 

Den absolut viktigaste frågan för 2023 är att Ryssland drar sig tillbaka från Ukraina. I den frågan kan precis vad som helst ske. Och vad som än sker så kommer det ha mycket stor prispåverkan på både insatsvaror och avsaluprodukter.

En dyster bubblare inför 2023 är att Kina närmar sig dagen då de gör sagan all med Taiwans självständighet. Det är svårt att förutse hur omvärlden skulle bemöta en handgriplig konflikt mellan Taiwan och Kina. Konsekvenserna skulle kunna bli enorma, även för prisutvecklingen för jordbrukets insatsvaror och avsaluprodukter.

På hemmafronten har vi genomlevt ett val och regeringsskifte. Det blev tyvärr ännu en svag minoritetsregering, men en helt ny sådan. Svenskt jordbruk upplever ett ökat intresse från politiken. Intresset borde vara enormt, givet det oroliga världsläget och den urusla civila beredskapen för mat och energi. År 2023 är året då prat måste omsättas i handling. Här gäller det att vi lobbar för vår sak, bättre än någonsin.

År 2022 blev året då inflationsspöket klev ut i ljuset. Minusräntornas absurda tid tid tog också slut. Obalanserna är stora efter riksbankers ansvarslösa sedelpressande och absurda stimulanser genom köp av till och med företags- och fastighetsobligationer. Räntorna och inflationen måste närma sig varandra. Det är ingen normal situation med så här kraftigt negativ realränta. Vi får vara glada om inte inflationen och räntorna blir värre än de nu är.

De höga priserna för jordbrukets grödor är fortsatt en rejäl möjlighet för växtodlare. Sannolikt kan ingen med någon större säkerhet förutspå prisutvecklingen 2023. Konsten blir att säkra in en bra balans mellan kostnaderna för insatsvarorna och priset för grödorna, med en fin vinstmarginal. Och sen försöka vara nöjd.

Inför 2022 skrev jag:

”Nästa års bästa investering kan nog redan förutspås: bygg bort din elförbrukning under vinterperioden. Kanske visar sig den näst bästa investeringen vara att ha gödslat grödorna ordentligt, trots det höga priset på växtnäring?”

De tipsen föll väl ut. De får stå kvar inför 2023.

 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 22 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste