De oväntade kombinationerna
Krönika: Om jag säger mikrobryggeri, vad tänker du då? Jag antar att du i alla fall inte tänker på löpning, men det finns några som gör det. Om jag säger tillverkning av kaminer tror jag inte heller att du i normalfallet skulle vända blicken mot orten Väderstad och företaget med samma namn. Två exempel på oväntade kombinationer som används för att stärka varumärket och göra skillnad. Hur många fler spännande initiativ finns det som kan inspirera andra företag?
Hur var det då med öl och löpning? Det danska bryggeriet Mikkeller har sedan 2014 bland annat drivit en Running Club. Medlemmar över hela världen träffas regelbundet i lokala föreningar för att träna löpning. Det skapar samhörighet kring varumärket men kan också användas i sammanhang för att skapa engagemang i samhället. Till exempel när bolaget skänkte en summa till Röda Korset för varje kilometer medlemmarna sprang under en period.
I en avhandling från Hanna Astner på SLU tidigare i år beskrivs hur nya affärsområden och kundbehov uppstår. Det hon kom fram till är att nya marknader skapas i samspelet mellan grundare, företag och marknader och att en produkt behöver en tydlig avsändare där identitet spelar stor roll. Det jag tycker är lite roligt med bryggeriet är hur de i sin vision är tydliga med vad de vill uppnå, men de tar även upp vad de ska misslyckas med för att nå målet och vad de älskar att göra. Ett uttalat samspel med konsumenter skapar identiteten och driver framgång. Bryggeriets oväntade kombinationer skapar löpande möjligheter att utveckla verksamheten. Det blir en ”kundklubb” som skapar ett erbjudande med samhörighet kring produkten eller tjänsten och inte bara rabatter. Kan det vara något att utveckla inom lantbrukssverige för att skapa rubriker och intresse för den gröna näringen?
Det talas mycket om hur attraktionskraften för de gröna näringarna ska öka för att säkra både rådgivning och generationsskiften i framtiden. Blir de oväntade kombinationerna en framgångsfaktor även här? Karriärcoachföretaget Shortcut gjorde för några år sedan en spaning på framtidsyrken. Det enda framtidsyrket som hade koppling till den gröna sektorn var vertikalodlare med motiveringen att ”framtidens bonde arbetar superlokalt, klimatsmart, och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma”. Spontant tycker jag den beskrivningen passar ganska bra även för att odla vågrätt…Det finns uppenbarligen ett behov att visa på kombinationerna av hållbarhet, teknologi och lantbruk som verkar vara oväntad för den breda allmänheten. Det skulle öka intresset för den gröna näringen utanför den gröna näringen.
Rolf Åttingsberg
Handelsbanken