Demirok ljuger om energipolitiken

Efter skandalen om misshandelsdomarna. Centerpartiets partiledarkandidat Murrahem Demirok ljuger om utvecklingen inom svensk energipolitik i direktsänd intervju.

 

Regeringen har inte stoppat utbyggnaden av förnybar energiproduktion och någon plan i linje med Muharrem Demiroks påstående har inte uttalats. Foto: Centerpartiet

Centerpartiets av valberedningen föreslagna kandidat till partiledarposten Muharrem Demirok har, av allt att döma, gett sig själv en tuff resa fram till den extra partistämman 2 februari. Det började med upprörda röster över många inlägg på Twitter som kan tolkas som misstroende mot vita män och icke-muslimer.

Turbulensen fortsatte med avslöjandet att han under sin studietid i Sverige, med flera års mellanrum, både som enbart turkisk medborgare och sen även som svensk medborgare, dömts för misshandel efter att ha skallat folk.

Nämnde inte misshandeln

Centerpartiet har en tydlig kandidatförsäkran, som Demirok inför sin kandidatur undertecknade, utan att nämna misshandelsdomarna.

Muharrem Demirok är född i Sverige, uppvuxen i Stockholm men känd som centerpartistisk lokalpolitiker i Linköping. Han blev svensk medborgare vid 21 års ålder. Han är fortsatt också turkisk medborgare och drev inför valet 2018, liksom dåvarande centerpartisten Mikail Yüksel (senare partiledare för partiet Nyans), valkampanj i Turkiet. Det turkiska medborgarskapet innebär, i likhet med de flesta dubbla medborgarskap, att han kan kallas in för tjänstgöring i landets militär.

Som turkisk medborgare kan han i Turkiet dömas till flera års fängelse om han i Sverige uttalar sig ofördelaktigt om Turkiets ledare. Enligt Aftonbladet dömdes år 2020 3 831 personer för att ha förolämpat president Erdogan. Demiroks presschef uppger nu till Aftonbladet att Demirok ska påbörja en process för att avsluta sitt turkiska medborgarskap.

Felaktigt påstående

I Sveriges radios program Studio Ett fick Muharrem Demirok ge sin bild av sin historik samt varför han inte informerat om misshandelsdomarna i sin kandidatförsäkran. När diskussionen gick vidare till svensk sakpolitik var otydligheten stor. Han ville till exempel inte svara på vem han föredrar som statsminister och inte om han är för eller emot kärnkraft. Han uttalade dock: ”När regeringen å ena sidan stoppar all utbyggnad av förnybar energiproduktion och i nästa andetag försöker pracka på oss mer kärnkraft […]”. Demirok fick i Studio Ett ingen motfråga på detta påstående.

Regeringen har inte stoppat utbyggnaden av förnybar energiproduktion och någon plan i linje med Demiroks påstående har inte uttalats. Jordbruksaktuellt har sökt både partiets och Muharrem Demiroks presskontakter för en förklaring.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste