Nu går det att söka stipendium för fjällkons bevarande

Lars Trollsås stiftelse delar årligen ut en stipendiesumma på 50 000 kronor. Syfte är att bevara den svenska fjällkon.   

 

Om Lars Trollsås: Det var Lars farfar Per Olof Olsson, född 1874, som år 1906 anlade Trollsåsens avelscentrum för fjällkor. Trollsåsen blev en förebild och en viktig del i fjällkons bevarande. Lars själv har drivit Trollsåsen tills för några år sedan, då den avyttrades. Med start för över 100 år sedan fortsätter Lars att i farfaderns anda ge status till fjällkons utveckling, skriver Hushållningssällskapet Jämtland. Foto: Saija Tenhunen

Stiftelsen förvaltas av Hushållningssällskapet i Jämtlands län och verkar för lyfta ett hållbart och långsiktigt arbete för renrasig avel av både svensk kullig boskap (SKB) som svensk fjällko. Avelsarbetet på kor för mjölk- såväl som köttproduktion, står i centrum.  

För att vara aktuell för stipendiet ska ansökan utöver kontaktuppgifter också innehålla en beskrivning av hur man bidrar till fyra beskrivna kriterier.

  • Ansökan ska uppfylla stiftelsens ändamål, vilket är att främja bevarandet av den svenska fjällkon. 
  • Personer, organisationer och institutioner i hela Sverige kan söka, sökande inom Jämtlands län beaktas särskilt. 
  • Mottagare av stipendium ska personligen kunna närvara vid den årliga utdelningen av stipendiet på meddelad plats vid Jämtlands läns Hushållningssällskapets årsmöte 23 april 2023.
  • Den som ansöker ska tillsammans med ansökan skriva ett personligt brev om sitt pågående eller tänkta arbete för sitt hållbara och långsiktiga arbete för den svenska Fjällkon.

Årets ansökan är öppen och datum för sista ansökan är 28 februari.

Läs mer om hur du ansöker HÄR.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 19 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste