Grebbestadsostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar är nu skyddat under varumärket Grebbestadsostron.

Det europeiska ostronet som utgör Grebbestadostron är 7–15 cm i diameter och har ett knaggligt och gråbrunt yttre. På insidan skimrar det av pärlemor och violetta toner. Kanten på skalets insida går i nyanser av djupt smaragdgrön. Ostronköttet doftar hav och har en smak av saltvatten, mineraler, tång och umami. Foto: Jerker Norlander

För att betecknas som Grebbestadsostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

– Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt, säger Camilla Bender Larsson, näringsutvecklare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Överlevde parasiter

De låga temperaturerna och salthalten i vattnet utanför Grebbestad gynnar ostronen. Och dessa förhållanden var avgörande för att ostronet Ostrea edulis överlevde parasiter som slog ut arten på många håll i Europa under 1960-talet. I dag utgör ostronen från Grebbestad en betydande del av den återstående populationen av det vilt levande europeiska ostronet.

– Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

Begränsat fiske

För att arten ska kunna fortleva begränsas fisket av Grebbestadsostron och kommer i huvudsak utföras av dykare som även ska hjälpa till att sprida ut de små ostronen på ostronbankarna.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste