Kaliforniska djurskyddsregler sätter ramar för USA:s grisbransch

I mitten av maj gav USA:s högsta domstol tummen upp för proposition 12, som reglerar djurskyddet bakom animalier som säljs i Kalifornien. Mycket pekar på att amerikanska grisuppfödare nu står inför ett stålbad. 

Dyrare griskött är att vänta för konsumenterna. Det menar branschorganisationen NPPC, efter Högsta domstolen i USA gett grönt ljus för proposition 12. Foto: Mostphotos

Kalifornien har omkring 40 miljoner invånare, vilket i konsumtion motsvarar 15 procent av USA:s grisköttsmarknad. Däremot är antalet grisgårdar i delstaten lätträknade, vilket gör dess invånare beroende av griskött från andra delstater. 

Men hösten 2018 röstade Kalifornien ja för den så kallade proposition 12, som förbjuder försäljning av ägg, kalvkött och griskött i delstaten, om djuren bakom produkterna inte hållits enligt delstatens egna djurskyddsregelverk. 

I klinch med handelsklausul 

NPPC (National Pork Producers Council) och AFBF (American Farm Bureau Federation) var inte sena att överklaga beslutet. Argumenten bakom överklagan är att bondeföreträdarna menar att proposition 12 är konstruerad för att tvinga djurhållare utanför Kalifornien att följa delstatens striktare djurskyddsregler och att den därför strider mot handelsklausulen i den amerikanska konstitutionen, som begränsar delstater från att reglera handel utanför sina gränser. 

De anser också att regelverket är godtyckligt och saknar vetenskaplig koppling ur djurskyddsperspektiv, samt att proposition 12 är förödande för den amerikanska grisbranschens konkurrenskraft. 

Kostnaden för omställning beräknar NPPC vara 3 500 dollar per sugga, något som organisationen menar behöver föras vidare till konsumenterna. På sin hemsida pekar de på den dåliga timingen med tanke på den höga inflationen som råder. 

Djurskyddsreglerna bakom proposition 12 kräver bland annat att dräktiga suggor ska ha till gång till minst 2,2 kvadratmeter yta, och de får inte hållas i bås. Foto: Mostphotos

Fortsätter kämpa

I mitten av maj slog dock USA:s högsta domstol fast, med fem röster för och fyra emot, att proposition 12 trots allt är förenlig med landets konstitution.

Scott Hays, ordförande i NPPC, tillika grisuppfödare i Missouri, kommenterar domen: 

– Vi är mycket besvikna över Högsta domstolens yttrande. Att tillåta statliga övergrepp kommer att höja priserna för konsumenterna och driva små gårdar i konkurs, vilket leder till ökad konsolidering. Vi utvärderar fortfarande revisionsrättens fullständiga yttrande för att förstå alla konsekvenser. NPPC kommer att fortsätta att kämpa för vår nations grisbönder och amerikanska familjer, mot missriktade regler.

Ekonomiskt moment 22

Enligt Lee Schultz, jordbruksekonom på Iowa State University, är det mest sannolika scenariot att USA:s grisbransch nu måste anpassa produktionen efter proposition 12. Samtidigt understryker han den ekonomiska utmaningen, i en intervju med Porkbusiness:

– Du lägger till en stor kostnad för en industri som redan har historiskt höga kostnader och pressade grispriser. Vi har redan sett en tillbakagång och företag som lämnar branschen. Detta kommer öka, på grund av de högre kostnaderna som det här kommer att medföra för hela branschen. 

Alternativet – att sluta sälja griskött till Kalifornien, med stort överskott på den amerikanska grisköttsmarknaden som resultat ­– tror Schultz dock inte att branschen har råd med. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera