Svag svensk krona – lägsta nivån sedan finanskrisen
Sedan december har priset för 1 euro legat högre än 11 svenska kronor. För att hitta en så lågt värderad svensk krona ska vi tillbaka till 2009. Då i spåren av den globala finanskrisen som härjade, med start i de amerikanska bolånen, så fick man betala 11,65 kronor för 1 euro. Nu är kronkursen mot euron 11,57.
En kronkurs på 11,57 innebär att värdet på den svenska kronan har fallit med 10 procent på ett år. Enligt analytiker på ING Economics så beror den senaste dippen på Riksbankens agerande i slutet av april som har lämnat kronan utan stöd på kort sikt. Med det avses att Riksbanksdirektionen inte var enig i sitt beslut om att höja räntan och de som var emot hade giltiga argument för oförändrad ränta.
ING Economics konstaterar också att Riksbanken inte har tillräckligt stor valutareserv för att kunna genomföra valutainterventioner som påverkar marknaden på längre sikt.
Stark retorik
En valutaintervention från Riksbanken är att de köper eller säljer svenska kronor för att påverka växelkursen. I det här fallet skulle Riksbanken köpa svenska kronor för att öka värdet gentemot andra valutor.
Utan tillräckliga muskler för valutaintervention så är det enda Riksbanken kan bidra med för att stärka den svenska kronan en stark retorik om att man inte tvekar på att höja räntorna mer. Och med en oenig direktion väger nu den tuffa retoriken ganska lätt.
Skakig framtid
Analysen från ING Economics är att marknaden kommer att bli mer välvilligt inställd till de mindre valutorna under andra halvan av året. Vilket även skulle gynna de skandinaviska valutorna.
Den svenska kronan kan dock tyngas av inhemska faktorer som bekymmer på fastighetsmarknaden eller svagare ekonomiska utsikter. Resan till åtehämtning för kronan förväntas bli skakig.
Handelsbanken tror i sin konjunkturprognos att kronan på sikt kommer att stärkas. ” Vi räknar fortfarande med en påtaglig förstärkning närmare 10 mot euron och 8,50 för dollarn fram till slutet av 2025, när konjunkturosäkerhet och ränteskillnader mellan länder normaliserats. Dock medvetna om kronans historia att ständigt gäcka prognoser om förstärkning”, skriver Handelsbanken.