Jordbruksverket lugnar skogsägare: ”Inte en stilleståndsperiod på två år”

Skogsbruket kan komma igång långt innan restriktionerna försvinner i den avspärrade zon där afrikansk svinpest har konstaterats. Det säger Jordbruksverket till Sveriges Radios Ekot.

Efter perioden som pågår just nu, när den avspärrade zonen genomsöks efter virus, kommer det bli möjligt att i någon form ansöka efter dispens för att påbörja skogsarbete i området, berättar Jordbruksverket. Foto: Mostphotos
Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Foto: Jordbruksverket

− Det är ju inte så illa som det har verkat från början kanske, när vi har pratat om det här. Det vi behöver först är en period när vi säkerställer eller klargör var viruset finns i den här zonen. Det avgör sedan vad vi kan göra i fortsättningen och vad vi kan hjälpa folk att påbörja för verksamhet igen. Men det är inte två års stillestånd i hela zonen som gäller, säger Maria Cedersmyg, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till Ekot.

Efter den inledande period på minst tre månader efter att smittan konstaterades, den 6 september, när den avspärrade zonen genomsöks efter smittade vildsvin, kommer Jordbruksverket att kunna ge dispenser för främst yrkesmässig verksamhet i skogen. 

− Vi behöver ju hjälpa folk att förstå hur man kan göra det här utan att föra smittan vidare, så det är en slags utbildning först. Vi får se vilka tidsrymder det kan gälla innan vi kan börja hjälpa till med det här och i vilka former man i så fall ska höra av sig till oss för att ansöka om en dispens, säger Maria Cedersmyg till Ekot.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste