Avveckla så får du pengar

De minkföretagare i Sverige som frivilligt avvecklar sin verksamhet kommer få ett ekonomiskt stöd. Det föreslår regeringen i budgetpropositionen.

Regeringen vill att Sveriges minkföretagare frivilligt ska avveckla sina företag och erbjuder ekonomiskt stöd. Foto: Mostphotos 

Att föda upp mink för pälsproduktion är förbjuden i flera EU-länder och regeringen skriver att det inte är omöjligt att ett sådant förbud kan bli aktuellt i hela EU. Regeringen kommer att se över djurskyddslagstiftningen och utreda om djurskyddslagen ska ändras så att pälsdjursuppfödning inte längre blir tillåtet.

Därför föreslår man ett ekonomiskt stöd till dem som frivilligt avvecklar sin verksamhet. Det rör sig om totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025. Man planerar att betala ut stödet när genomförd avveckling är gjord under dessa år.

– Detta ekonomiska stöd kommer möjliggöra för minkföretag att på ett planerat och ordnat sätt avveckla sin verksamhet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), i ett pressmeddelande.

På Regeringskansliet arbetar man med att ta fram en förordning om hur stödet ska utformas.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera