Rapsmästaren 2024 är i full gång!

Den 23 augusti gick startskottet för Rapsmästaren 2024 där 40 lag från flera länder är med och tävlar. 

 

I år hålls tävlingen Rapsmästaren 2024 på Hviderups gods i Skåne. Den 23 augusti blev sådatumet för årets tävling och den 19 oktober samlades man för en höstfältvandring ledd av Albin Gunnarsson, rapsexpert på SFO. Under fältvandringen kikade man på hur det gått för lagen hittills och diskuterade deras olika strategier. Foto: Anneli Kihlstrand


Nu växer höstrapsen i de 40 lagens parceller på Hviderups gods i Skåne, där tävlingen hålls i år. På Hviderups gods finns lerjord med goda markvärden. Klimatet är gynnsamt, men inte fullt lika gynnsamt som vid kusterna, och det händer att vintern gör sig påmind i området. 

Internationellt intresse

Det är tredje gången som Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare anordnar Rapsmästaren med stöd av SFO. Internationellt är tävlingen större än någonsin och lagen som deltar kommer från Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Tjeckien och Lettland. Och det är återigen en maxskördetävling där vinnaren är den som tar hem den högsta råfettskörden. 

Efter regn som hindrade både tröskning, halmbärgning och plöjning blev så­­datumet för årets tävling den 23 augusti. Strategierna skiljer sig väldigt mycket mellan de olika lagen, både vad gäller sortval och hur man valt att behandla sin raps. Till en början var uppkomsten snabb och jämn, men enligt Albin Gunnarsson rapsexpert SFO, var det två rutor som utmärkt sig. En av dem är Team Finlands med den högsta utsädesmängden och den andra är Agricoola och Martin Krokstorps där de valt att samså sitt utsäde med alexandrineklöver och bovete. 

Den 19 oktober hölls en höstfältvandring där man kikade på hur lagens olika strategier fallit ut så här långt.

– Det var en mycket spännande och bra tillställning. Vi hade alla utländska lag och många av de svenska deltagarna på plats. Det blev mycket diskussion mellan deltagarna och det var framför allt intressant att höra dem prata om sina strategier, säger Albin. 

Är det någon strategi som sticker ut?

– Team Polen har ju haft en strategi som går ut på att blanda oerhört många produkter i samma blandning i små doser. Omkring 14–15 produkter som man nu behandlat med två gånger. En blandning med vissa herbicider som kanske inte är så vanliga i Sverige men som används i Polen. 

Även det Tyska laget utmärker sig enligt Albin. De har valt en mycket låg dos kväve (17 kg) som de sedan kompletterat vid senare tillfälle. Enligt Albin syns det tydligt att laget lagt den lägsta startgivan. 

Även sortvalet kan påverka utfallet, men det vet man inte förrän efteråt konstaterar Albin. Hela 22 olika rapssorter är representerade i tävlingen. Sju av lagen har valt olika sortblandningar. Medan andra lag satsat helt på den sort de tror är bäst.  

Tävlingen fortsätter och längre fram i vår planerar man en stor fältdag och resultatet av tävlingen kommer presenteras nästa höst. 

Sponsorerna bakom tävlingen är Lantmännen, Scandinavian Seed, Väderstad, Yara och Omya.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste