Utredning ska se över koordinatsbestämda fastighetsgränser

Regeringen vill modernisera fastighetslagsstiftningen. Nu tillsätts en utredning inför ett skifte till koordinatsbestämda fastighetsgränser.

Nu tillsätter regeringen en särskild utredare som ska utreda om det är möjligt med ett system där fastighetsgränser i första hand bestäms med koordinater. Foto: Lantmäteriet, Natasja Kamenjasevic.

I dag bestäms fastighetsgränser i första hand genom fysiska gränsmärken. Men över tid kan dessa ha försvunnit eller vara svåra att hitta. Vilket kan leda till oklarheter och leda till försenade byggprojekt och tvister. Om man istället bestämde gränserna i koordinater kan gränsmarkeringarna bli mer exakta och beständiga, skriver regeringen.

– Det här är ett stort steg framåt för fastighetsägare i Sverige. Gränserna blir definierade oavsett vad som händer med gränsmarkeringarna, vilket också ökar rättssäkerheten, säger Arwid Dahlberg, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Effektivare handläggning

Om koordinatsbestämda fastighetsgränser skulle bli verklighet skulle det enligt Lantmäteriet bidra till kortare och effektivare handläggning av förättningsärenden. Det skulle också leda till effektivare samhällsplanering.

– Många av de mätningar som i dag måste göras på plats kommer att kunna göras via datorn på kontoret. Snötäcken som döljer gränsmarkeringar kommer till exempel inte längre att fördröja förrättningsarbetet, säger Arwid Dahlberg.

Lantmäteriets före detta generaldirektör Bengt Kjellson har utsetts till utredare av regeringsuppdraget som ska vara redovisat senast den 30 juni 2025.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste