Flera döms i Ica-härvan

Nu har domarna meddelats i insiderhärvan, där bland annat flera Ica-handlare varit inblandade.

Flera inom Ica döms i insiderhärvan. Foto: Mostphotos

Totalt 18 personer stod åtalade som misstänkta för insiderbrott respektive grovt insiderbrott, allt kopplat till affären då Ica-gruppen köptes ut från börsen. Stockholms tingsrätt fäller 16 personer som de menar har känt till budet i förväg och därmed kunnat göra stora vinster på aktieaffärerna, skriver DN.

Läs mer om bakgrunden: Insiderhärva skakar Ica

– Det finns flera tillfällen som de har handlat samtidigt när de varit på samma plats, det har varit enorma belopp, drygt 80 miljoner kronor, och så har det säkrats kommunikation mellan de tilltalade som vi också har vägt in, säger rådmannen Ylva Aversten till tidningen.

Högsta straffet

Tre personer har döms till fängelse. Den ena, en ägare till en Ica Maxi-butik, får tre år och två månader, vilket enligt Ylva är det högsta straffet som dömts i den här typen av mål. Summorna han handlat aktier för och att han spridit informationen vidare har vägts in.

Mannens bolag ska även betala fem miljoner i företagsbot och så får handlaren näringsförbud i fem år. Men mannens försvarare Henrik Olsson Lilja säger till DN att de kommer att överklaga domen och låta hovrätten pröva målet.

De andra fängelsestraffen landar på ett år och två månader, respektive ett år och åtta månader förenat med näringsförbud i tre år.

Inte uppmanat till handel

Den som ska ha läckt insiderinformationen döms för grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation, till villkorlig dom och samhällstjänst. Men mannens försvarare Conny Cedermark skriver i en kommentar till TT: ”Min klient har inte uppmanat någon till handel och det vidhåller han. Vi kommer att lyfta saken till hovrätten.”.

DN skriver att resten av de åtalade som fälls får villkorlig dom förenat med samhällstjänst eller dagsböter.

Väldigt allvarligt

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, kommenterar domarna i ett pressmeddelande:

– Att åtta handlare dömts för insiderbrott är naturligtvis väldigt allvarligt och påverkar alla oss som jobbar för Ica-varumärket. Tingsrättens dom är ett viktigt steg men vi har ännu inte någon lagakraftvunnen dom. Internt kommer Icas ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som Ica-handlare.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste