Första slakt på gård genomförd

Måndag den 8 april utfördes den första slakten på gård i Södermanland. Det var i november 2023 som ”De Vilda AB” blev det första godkända företaget att utföra slakt på den gård som djuren kommer ifrån.

Bilden på Highland cattle har inget med de två djur som slaktats på gården i Södermanland att göra. Foto: Mostphotos

Slakten av två nötdjur av rasen Highland cattle skedde enligt Livsmedelsverket under lugna förhållanden i en hage på en gård i Södermanland.

– Highland cattle är en ras som kan vara svår att transportera till slakteriet. Därför valde vi att göra slakten på gården. Den här lösningen är ett komplement för de djur som inte passar in i det vanliga systemet för slakt. Slakt på gården i sådana fall är inte bara bra för djuren utan det finns en viktig miljöaspekt i det också, eftersom det köttet kan tas tillvara, säger Mikael Löf, vd på De Vilda, i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

I hagen

Djuren bedövades i hagen, men avskilt från de andra djuren och i närvaro av en veterinär från Livsmedelsverket. Slaktkropparna transporterades till slakteriet 58 minuter senare.

– Jag tycker det funkade väldigt bra. Det går åt mer tid, men det är ett bra komplement till övrig slakt, säger Mikael Löf.

Regelverk 

Sedan hösten 2021 har EU:s regler tillåtit slakt på jordbruksanläggning av ett begränsat antal nötkreatur, hästar och tamgrisar. 2022 tog Livsmedelsverket fram praktiska riktlinjer för reglerna. Arbetet gjordes i samråd med en bred grupp intressenter, bland annat lantbrukare, slakterier och branschorganisationer.

– Det är glädjande att vi nu har kommit så långt att slakt på gård blivit verklighet. Och att vi har kunnat införa regelverket i samråd med intressenterna, så att det kan komma till nytta i livsmedelskedjan, säger Eiríkur Einarsson, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Slakterier kan ansöka hos Livsmedelsverket för att bli godkända för slakt på gård. De djurägare som vill få sitt djur slaktat på gård kan anmäla intresse till sitt lokala slakteri.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste