Inför EU-valet: Moderaternas budskap

Söndag den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige.
Jordbruksaktuellt bjöd in alla riksdagspartier att dela med sig av sina åsikter och tankar inför det kommande valet. Här kommer Moderaternas svar. 

Jessica Polfjärd, tvåa på Moderaternas EP-kandidatlista. 53 år, Västerås. Foto: Moderaterna

Moderaterna vill att det ska löna sig att vara jordbrukare. Det behövs om vi ska kunna fortsätta ha en livsmedelsproduktion i världsklass i Sverige, särskilt i en tid när omvärlden blir alltmer osäker.

Vi arbetar därför för att ge svenska jordbrukare fler verktyg i sitt arbete, inte minst när det kommer till ny teknik. Bland annat leder jag arbetet med att möjliggöra ny växtförädlingsteknik, som ger mer resistenta grödor och bättre skördar. Idag är dessa tekniker, som Nobelprisbelönade Crispr/Cas9, inte tillåtna inom EU. Nu har vi äntligen en chans att ändra på det, då Moderaterna har samlat stöd för detta i Europaparlamentet. 

För att säkerställa att svenska jordbrukare konkurrerar på en schysst marknad behöver vi också se till att övriga Europa anammar lika höga krav på djurskydd som vi har. Det innebär bland annat att vi behöver göra mer för att andra EU-länder ska minska användningen av antibiotika, och att kraven på djurtransporter ska skärpas i hela EU.

Till syvende och sist handlar det om att låta jordbrukare fokusera på det som de är bäst på. Därför kommer Moderaterna alltid slå vakt om äganderätten och kämpa mot regelkrångel. På så sätt kan vi visa att jordbruket är en naturlig del av den gröna omställningen, och en oumbärlig del av samhället.

Jessica Polfjärd, Moderaterna

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera